Foto: REUTERS/Agustin Marcarian/File Photo, N1

Član Udruženja građana "Svi protiv Rio Tinta i rudnika litijuma" Duško Kuzović izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ili ne poznaje problematiku ili pokušava da serijom kontradiktornih izjava u vezi sa Rio Tintom pokušava da iznuri i sludi građane i izazove potpunu otupelost na opasnosti i da prestanu da se bore za sebe.

Kuzović je kao krajnje neprimerenu ocenio Vučićevu izjavu u kojoj je predsednik Srbije pitao građane hoće li obezbediti milijardu evra koliko bi Srbija, navodno, trebalo da isplati kompaniiji Rio Tinto ukoliko ne bude dozvoljena eksploatacija litijuma.

Kuzović je podsetio da je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila da memorandum koji je potpisan sa Rio Tintom „nije obavezujući“ i da ne potoji „nijedan obavezujući akt koji bi rekao ‘ako dođe do toga da se ne radi nešto, Srbija će platiti taj iznos’“.

Kuzović je naveo i da je Vučić pomenuo „Moratorijum na litijum“ i da je dodao da je „važno je da postoji Moratorijum“, ali da nema nikakvih daljih aktivnosti Rio Tinta i da će se videti šta će biti dalje.

Zbog toga Kuzović naglašava da „nigde u Srbiji ne postoji usvojen Moratorijum za litijum“ i da taj moratorijum traže građani, ali da ga Vučićevi „politički vojnici“ u skupštinama lokalnih samouprava Kosjerić, Požega, Gornji Milanovac i Rekovac sprečavaju jer slede njegove komande.

BONUS VIDEO: Po kom osnovu bi Rio Tinto mogao da tuži državu ukoliko rudnika ne bude 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar