Zorana Mihajlović Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da ne postoji nikakav ugovor države sa Rio Tintom i da postoji Memorandum o razumevanju iz 2017. koji nema obavezujući karakter, saopšteno je iz ministarstva.

„Nema nikakvog prava za eksploataciju litijuma“, rekla je ona za TV Insajder i dodala da je ono što postoji elaborat o rezervama litijuma, jer je bitno da se zna sa koliko litijuma Srbija raspolaže zato što je to kritična mineralna sirovina u svetu.

Zorana Mihajlović je rekla da je sve što je ta kompanija do sada uložila njihov poslovni rizik i da Srbija neće doneti nijednu odluku dok ne budu gotove procene o uticaju na životnu sredinu.

Govoreći o problemima u elektroenergetskom sektoru, ona je kazala da je najvažnije da je obezbeđena dovoljna količina električne energije i za domaćinstva i za celokupnu srpsku privredu, ali da je neophodno da se promeni funkcionisanje u Elektroprivredi.

Prema njenim rečima, sneg jeste izazvao probleme, ali pre svega u distributivnom delu, a to što su blokovi ispali sa mreže rezultat je nečinjenja u Elektroprivredi.

Zorana Mihajlović je, govoreći o finansijskoj šteti koja je izazvana neplaniranim uvozom struje, rekla da će se tačni podaci objaviti kada se sve završi, ali da se šteta meri u stotinama miliona evra, i ponovila da u narednom periodu treba da se razgovara o svim izvorima energije, pa i o modularnim nuklearnim elektranama.

„Ne treba da bežimo ni od jednog izvora. Treba nam više hidroelektrana i u decenijama ispred nas svakako moramo da smanjujemo proizvodnju energije iz termoelektrana i svakako da ćemo razgovarati o svim izvorima energije“, istakla je Zorana Mihajlović.

Bonus video – Mihajlović: Nema odluke o litijumu bez studije i referenduma

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Komentari

Svi komentari (0)