Rio Tinto Jadar
Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs/Vesna Lalić/Nova.rs

"Stižu poruke od početka decembra, pa malo stanu, a od juče su krenuli intezivno. Idu i po kućama", kaže Marijana Petković iz Udruženja Ne damo Jadar za Nova.rs povodom poslednjih aktivnosti kompanije Rio Tinto, iako je direktorka Rio Save ranije danas navela da će zastati sa projektom "Jadar" i pozvati na dijalog.

Ljudima u Gornjim Nedeljicama dolaze SMS poruke gde ih pitaju da li su zainteresovani za prodaju zemlje, a onda im šalju ponude na mejl, navode meštani.

Kako kažu u Udruženju Ne damo Jadar, predstavnici Rio Tinta ponovo zovu telefonom, šalju poruke, biraju kuće i imanja za otkup i nude, kako ističu, plastičnu stolariju na poklon.

„Signal su dobili i evo ih opet u invaziji na meštane koji su predahnuli prethodnih nedelja… Uznemiravaju izmučen narod, nadajući se kupovini još koje parcele. Dozvolu da nastave su ponovo dobili, a narod od Vlade od 16.decembra, odgovor na zahtev nije dobio“, navodi Udruženje Ne damo Jadar.

Oni kažu da je Rio Tinto „izašao iz rupe u koju se zatvorio u vreme protesta, čekao i vrebao momenat da izađe u javnost“.

Ističu i da ministri po selu „obećavaju asfaltiranje ulica predsednicima mesnih zajednica i da „struju više ne spominju jer ulična svetla i dalje ne rade“.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Drobnjak je bio i popisao sokake, asfalt stiže da narod ućuti. Ćutanja nema, dok je priče o rudniku. Ćutanja nema dok nas maltretira Rio Tinto sa kojim na terenu vodimo borbu kako znamo i umemo, braneći svoju zemlju i svoje pravo na život“, navode u ovom udruženju i dodaju:

„Zahtev Vladi da ukine Uredbu Prostorni plan posebne namene smo poslali, urgenciju Ustavnom sudu za inicijativu od prošle godine, takođe, i ništa. Ćutanje nije briga za narod. Zbog svega ovog, javnost Srbije mora da zna da će naš bunt biti opet iskazan na ulici. Tražili su, izabrali su stranu, sad je na nama da uzvratimo onim jezikom koji, nažalost jedino razumeju. Nema nazad, iza je Srbija.“

Meštani Gornjih Nedeljica: Nemamo mi šta da pričamo sa Rio Tintom

Na pitanje našeg portala da li će se odazvati pozivu na dijalog koji je uputila direktorke kompanije Rio Sava, Marijana Petković za Nova.rs kaže da kompanija Rio Tinto sa njima više nema šta da priča.

„Koga će da zove na dijalog verovatno neke sa kojima misli da može da manipuliše. Ovo su budalaštine. Oni moraju da kupe one svoje cevi i da idu odavde“, rekla je ona.

Marijana Petković Foto:N1

Petković je navela da država onda treba da otkupi te poljoprivredne oranice od Rio Tinta i da ih ponudi poljoprivrednicima da kupe uz subvencije.

Uslov je da oni koji su predali zemljište ne mogu više da ga kupe.

„To je naš krajnji cilj i onda ćemo biti sigurni da su se oni (Rio Tinto) otkačili nas odavde i skinuli nam se sa leđa“, navodi Petković.

Bonus video – Meštani Gornjih Nedeljica poruka Vučiću

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare