Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Skupština grada Niša usvojila je danas budžet grada za narednu godinu koji između ostalog predviđa da za gradnju akva-parka u Niškoj Banji bude izdvojeno bezmalo milijardu dinara, a za rad spotskih klubova 148 miliona dinara, što je izazvalo i najveću raspravu na skupštinskom zasedanju.

Protiv smanjenja novca za sportske klubove bio je i jedan odbornik vladajuće Srpske napredne stranke, što je prvi put od konstitutisanja skupštine, pre godinu i po dana, da odbornik naprednjaka ima stav suprotan stranačkom.

Odbornici opozicije istakli su da je novac potrebniji za druge infrastrukturne potrebe, a pojedini od njih su zahtevali veća izdvajanja za spot.

PROČITAJTE JOŠ

Odbornik Srpske napredne stranke Dragan Svetozarević rekao je da neće podržati predlog budžeta Niša za 2022. godinu, jer je ovo već druga godina kako se malo para izdvaja za sport, a klubovi su već u velikim problemima.

„Čuvanjem sporta čuva se kultura i umetnost i sve ono što se zove gradskim životom, najbitnije čuva se duh grada Niša. Ipak zaslužujemo da se zovemo gradom“, izjavio je Svetozarević, po profesiji odbojkaški trener.

On je podsetio da je predsednik Aleksandar Vučić na konferenciji za štampu u Nišu poručio da Niš mora da ulaže u kulturu i sport.

„Zašto bežimo od toga da pratimo politiku države? Ja za ovakav budžet zbog pozicije sporta neću glasati, a vi kolege odbornici glasajte po svojoj savesti. Ako imamo savesti glasaćemo za našu decu“, naglasio je Svetozarević i dobio aplauz od obornika Milana Krstića.

Odbornik Ruske stranke predsednik Gradskog odbora te stranke u Nišu Milan Krstić istakao je da će ceo grad trpeti zbog akva-parka.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

„To je skadar na Bojani. Braća Mrnjavčevići su morali da uzidaju jednu od svojih ljuba u temelje Skadra na Bojani, a mi ćemo u temelje akva-parka da uzidamo mnogo Nišlija, mnogo sprotskih i socijalnih organizacija. Gde su nam putevi, gde nam je rekonstrukcija ulica. Nema ničega u ovom budžetu, jer se daje za nešto što u ovom momentu nije potreba građana Niša“, izjavio je Krstić.

On je zatražio da se budžet za sportske klubove vrati na 400 miliona dinara, koliko je bio 2020. godine.

„Zašto je sport kažnjen u našem gradu, zašto se nipodoštava? Grad Leskovac ima budžet od pet milijardi i izdvaja 120 miliona za sportske klubove, a Niš ima budžet od 11,5 milijardi, a izdvojiće 148 miliona“, naglasio je Krstić, koji je i predsednik Skupštine vaterpolo kluba Nais.

Odbornik opozicione odborničke grupe „Niš moj grad“ Dragoslav Ćirković izjavio je da su odbornici opozicije protiv gradnje akva-parka, jer kako je kazao, postoje važnije stvari za izgradnju, poput postrojenja za preradu otpadnih voda.

Odbornik iste odborničke grupe Branislav Jovanović rekao je da su „cifre neumoljive“ i da pokazuju da je budžet grada za kapitalne investicije u narednoj godini smanjen sa 5,2 milijarde, koliki je bio ove godine, na 3,4 milijarde.

„Šta se trenutno gradi u Nišu? Kad urade jednu školu, jedno obdanište, jedan bulevar, onda možemo da razgovoramo. Ovako je „nebo i zemlja“ između onoga što smo mi radili i što oni rade“, izjavio je Jovanović.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kazala je da kapitalne investicije u 2022. godini jesu smanjene, ali ne zato što se smanjuju ulaganja, već zato što su urađene i plaćene investicije, poput trga i mosta.

Ona je naglasila da budžet jeste razvojni, jer ima veliku investiciju kakva je izgradnja akva-parka.

„Imamo i izgradnju mnogih ulica, kanalizacija, vodovoda, parkova. Mnogi su pokušavali da dovedu privatnike da grade akva-park, a niko to nije želeo. Ja sam za to da mi krenemo da radimo, da izgradimo akva-park, a da li ćemo sutra da ga damo Sportskom centru na upravljanje, da li ćemo da napravimo neko novo preduzeće da njima rukovodi ili ćemo da ga damo u javno-privatno partnerstvo, to je u ovom trenutku u drugom planu, to ćemo videti kako okolnosti budu predviđale“, istakla je Sotirovski.

Istakla je da država prati grad i da će izgraditi izlaz sa auto-puta kod Niške Banje.

PROČITAJTE JOŠ

„Mi kao odgovorna vlast ne treba da stojimo u mestu i da uskratimo Nišku Banju i čitav Niš za razvoj. Izgradnjom akva-parka mnogo toga će se otvoriti i botanička bašta i Ada ženeva i paraglajderisti i trgovinski lanci“, navela je gradonačelnica.

Prema njenim rečima, grad će osim 150 miliona dinara, koliko će dobiti sportski klubovi, uložiti još 50 miliona dinara u sportsku infrastrukturu, a zajedno sa ulaganjima države i sa troškovima korišćenja sportske infrastrukture, „davanja sportu su nešto iznad 300 miliona dinara“.

„Nema kluba kome nismo pomogli ove godine i oko prevoza na takmičenje, zakupa hale, sale, bazena. Vaterpolo klub bi trebalo da plati godišnje 24 miliona dinara korišćenje bazena a ne plaća ništa, ali to ne računa u pomoć grada“, izjavila je Sotirovski.

Prema njenim rečima, rezultati sportskih klubova u Nišu nisu bili ništa bolji ni kad je grad 2021. godine sportskim klubovima dao 400 miliona dinara.

Odbijanje odbornika iz redova SNS-a da glasa za budžet Dragana Svetozarevića Sotirovski je ocenila kao opravdano, ali je izrazila sumnju da je sam pisao ono što je pročitao za Skupštinskom govornicom.

„Ja potpuno razumem gospodina Svetozarevića pošto je sportista. Žao mi je samo što neće da glasa za budžet jer je on ipak na listi SNS. Naravno, kod nas ne postoji jednoumlje i svako može da kaže i da izađe za govornicu, ali žao mi je samo što je čitao tekst verovatno ne njegov. Ne njegov, nego onih koji ovih dana pišu. Prepoznajem rukopise sportskih novinara“, kazala je Sotirovski.

Svetozarević je odgovorio gradonačelnici da je „tekst njegov, kucan njegovim prstima“.

Budžet grada Niša, kako je navedeno u odluci koju su odbornici usvojili, u narednoj godini iznosiće 11,8 milijardi dinara, što je iznos skoro jednak ovogodišnjem.

BONUS VIDEO: Zašto Vučić posmatra Niš sa fasade hotela? 

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar