Foto: Ivan Dinić/Nova S

Gosti Olje Bećković u "Utisku nedelje", istoričar Milan St. Protić i pravnica Sofija Mandić, istakli su da je potpuno nebitno ko će da bude premijer, a ko ministri nove Vlade Srbije. Mandić je upozorila da je čekanje od skoro tri meseca "zloupotreba Ustavnih rokova", dok je Protić, s druge strane, ocenio da bi u ovom slučaju trebalo da reaguje Ustavni sud, ali i da se to ne dešava, jer je Ustavni sud "jedna farsa od institucije u ovoj zemlji".

Naime, drugi predlog u „Utisku nedelje“ bila je jednoglasna podrška Predsedništva SNS Vučićevom predlogu kandidata za predsednika Vlade.

Komentarišući taj predlog, pravnica Sofija Mandić je istakla da nije važno ko će biti predsednik ili predsednica Vlade, jer će to na kraju biti Vučić, pošto živimo u takvom političkom trenutku.

„Suština priloga je u tome što je stranački organ doneo odluku o tome ko će biti predsednica Vlade. Vlada po Ustavu vodi politiku ove zemlje, a ne predsednik“, objašnjava i dodaje da je „Ustavom zabranjeno da partijski organ neposredno odlučuje o tome ko će biti kandidat za predsednika Vlade“.

„Ovo čekanje od skoro tri meseca je zaista zloupotreba Ustavnih rokova i taj rok od 90 dana od konstituisanja Skupštine za formiranje Vlade postoji za one slučajeve kada takve jasne većine nema“, dodaje ona.

Foto: Ivan Dinić/Nova S

Istoričar Milan St. Protić smatra da bi u ovom konkretnom slučaju trebalo da reaguje Ustavni sud, ali se to ne dešava jer je Ustavni sud „takođe jedna farsa od institucije u ovoj zemlji“.

„Ja ne znam nijedno ime i prezime sudije Ustavnog suda. Ne znam čime se oni bave. Ne znam da li oni išta o ustavnom pravu znaju. Po onome kako se ponašaju, ja bih rekao da su njih vatali po ulici i tu ih stavljali“, smatra istoričar.

Kako kaže, dokle god ova vlast bude bila ovakva, potpuno je nebitno to da li postoji Parlament ili Vlada, ko će da bude premijer, ko će da budu ministri.

„Ali ono što bi moglo da ima značaja i neki konkretan savet, to je ovo što Vučić ovako lako obećavao da će ta trafo stanica biti gotova do 1. juna, pretpostavljam iduće godine. Jedna od stvari koje bi opozicija mogla da radi, to je da sačekaju taj prvi jun“, poručuje istoričar i ističe da su „dobre šanse da od te trafo stanice ne bude ništa“.

„Pa onda da se pojave tamo kod tih istih ljudi. Da kažu je l vam obećavao, je l ste mu se divili i gde vam je trafo stanica. Pa vi i dalje glasajte za njega“, objašnjava i napominje „da trafu stanicu nikad neće dobiti, dok se za nju sami ne izbore“.

„Vidite kako te ljude tretiraju, kao nižu rasu. Sad ću ja da ti udelim od onoga što sam uzeo od tebe“, zaključio je Protić.

Foto: Ivan Dinić/Nova S

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar