Foto: Milan Nikić/N1

Na gradskom trgu u Petrovcu na Mlavi četvrti put je održan građanski protest "Petrovac protiv nasilja".

Građanima se obratila studentkinja iz ovog grada Ana Branković.

Posle govora pred okupljenima formirana je kolona pa su građani u protestnom maršu krenuli do vitalnog mosta preko Mlave u Petrovcu koji se rekonstruiše, a za koji građani ne znaju ni ko je dao dozvolu, ko plaća i koji je rok za rekonstrukciju, piše N1.

„Ovde je sve netransparentno od izgradnje u Petrovcu , do zagađene reke Mlave u kojoj se deca prvi put ovog leta nisu okupala zbog zagađenja i izgrađenih MHE u gornjem toku reke. Dosta je ove naprednjačke vlasti za tri prosečna života“, reko je Ivan Milosavljević, lider „Mlavske vojske“.

PROČITAJTE JOŠ

Posle mosta, građani su kroz gradski park i pešački most prešli preko Mlave i došli do opštine na koju su zalepili poruke naprednjačkoj vlasti.

Sledeći, peti građanski protest u Petrovcu na Mlavi zakazan je za naredni četvrtak u 19 časova na centralnom gradskom trgu.

I Kruševac šetao protiv nasilja

I građani Kruševca okupili su se na četvrtom protestu „Kruševac protiv nasilja“.

Kako prenosi Radio-televizija Srbije, okupljanje je počelo na Trgu glumaca, a građani su potom prošetali glavnim gradskim ulicama.

Poručili su da su se okupili zbog nasilja u svim oblastima života sa kojima su suočeni u institucijama, na poslu i u javnim nastupima predstavnika vlasti, a kao nasilje naveli su i to što ih snimaju na protestima.

Valjevo sedmi put protiv nasilja

Na gradskom trgu u Valjevu i ovog četvrtka okupio se veliki broj građana da bi na sedmom skupu „Valjevo protiv nasilja još jednom pokazali svoje neslaganje sa trenutnom situacijom u društvu. Prisutnima su se obratili Lazar Simić, student FPN iz Beograda, i Zlatko Kokanović iz udruženja građana „Ne davimo Jadar“.

Student Lazar Simić je rekao da mu je čast što je večeras u Valjevu, gradu Katarine Petrović i Aleksandra Obradovića.

„Njihova dela su pokazatelj, ne samo onoga što je ispravno, već onoga što svi mi treba da činimo na svakom polju, i ta dela popločaće put, u to sam siguran, za Srbiju u kojoj ćemo svi želeti, da živimo i za Srbiju u kojoj nasilje neće biti svakodnevnica“, poručio je Simić.

„U državi plaćenih besramnih botova, koje finansiramo mi, a koji svakodnevno šire mržnju i laži, u državi korumpiranih i nesposobnih političara, koje opet mi izdržavamo, i kriminalaca svake vrste, koji postaju moćni preko naše grbače, biti ovde večeras, u vašem gradu, na trgu i ulici, i svih ovih nedelja pre, znači biti slobodan, neustrašiv i na pravom putu“, dodao je Simić.

Zlatko Kokanović iz udruženja građana „Ne davimo Jadar“ je kazao da je prošla nedelja bila teška i da nam aktuelna vlast zakonom o konverziji zemljišta sprema „omču za vrat“.

„To znači da večeras možemo da legnemo u svojoj kući, a sutra da nas niko o tome ne obavesti, nećemo biti vlasnici svoje imovine. To se sve priprema za domaće tajkune i mafijaše i strane investitore i ljude koji su bliski ovoj aktuelnoj vlasti. Juče je taj zakon izglasan, a predsednik ga danas potpisao“, poručio je Kokanović u Valjevu.

On pojasnio da su poslanici opozicije podneli zahtev za ocenu ustavnosti ovog nakoradnog zakona, a da sekretar Narodne skupštine Srđan Smiljanić nije hteo da poslanicima da overen izglasani zakon, već je čekao da predsednik zakon potpiše i da na taj način ne dozvoli Ustavnom sudu da da ocenu ustavnosti ovog zakona.

„Taj zakon je jednak okupaciji. Nakon izlaska u Službenom glasniku imamo sedam dana da se organizujemo i da spasemo svoj narod i svoju državu, jer Srbija je i naša, a ne samo njihova i tajkunska“, zaključio je Kokanović.

Nakon govora, okupljeni građani su se prošetali centralnim ulicama Valjeva. Novi skup je zakazan za naredni četvrtak.

***

BONUS VIDEO: Miodrag Jovanović: Na kraju dana protesti moraju dobiti neku vrstu političkog ishoda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare