Dragan Đukanović, Dragan Djukanović, profesor FPN
Dragan Đukanović Foto: N1

Pitanje granica na Balkanu “prenaglašeno je” na samitu Brdo-Brioni da bi se zvanična Slovenija distancirala od tih predloga, smatra Dragan Đukanović, predsenik Centra za spoljnu politiku i profesor Fakulteta političkih nauka.

“Čini mi se da je to pitanje prenaglašeno upravo jer je Slovenija imala potrebu da se aktuelizuje, imajući u vidu reakcije kada se pojavio onaj prvi non-pejper gde su pominjane radikalne izmene granica na Balkanu”, rekao je on za N1.

Đukanović smatra da “nije realan scenario” da zemlje Zapadnog Balkana istovremeno uđu u Evropsku uniju, za šta se založio predsednik Slovenije Borut Pahor.

Na pitanje o temama koje su pokušali da pokrenu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Kosova Vjosa Osmani, kaže da ovakve multilateralne sastanke “svi na neki način koriste da nametnu neku svoju agendu”.

Ipak, kaže da će samit biti upamćen samo po tome što je obeležena njegova desetogodišnjica, ali u kontekstu regionalne saradnje ili rešavanju bilateralnih problema nije ostavio “nikakav trag”.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar