Osmani: Pravim imenom nazvati zločine Miloševićevog režima

Politika 17. maj. 202118:01
Podeli:
Vjosa Osmani Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednica Kosova Vjosa Osmani danas je u Sloveniji na Samitu Brdo-Brioni rekla da treba "prihvatiti istinu o onome što se dogodilo u regionu" i da je "režim Miloševića na Kosovu izvršio ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid".

„Kada govorimo o tome šta se zaista dogodilo sa žrtvama, preživelima, nestalima iz ratova, a, što je najvažnije, kada govorimo o tome zašto počinioci ovih gnusnih zločina Miloševićevog režima nisu iza rešetaka, moja moralna i ljudska dužnost, iznad moje dužnosti predsednice građana Kosova, jeste da govorim istinu o onome što se dogodilo u našoj zemlji. Zločine koje je počinio Miloševićev režim, nazovimo pravim imenima: ratni zločini, zločini protiv čovečnosti i genocid“, rekla je ona na samitu.

Po njenim rečima, najvažnije je tražiti od „severnog suseda Srbije da privede pravdi počinioce ovih stravičnih zločina nad nevinim civilima“.

Kosovska predsednica je kazala da, „umesto odgovornosti, postoji poricanje i istorijska revizija onoga što se tokom devedesetih dogodilo u regionu“, ali da „odgovorno i hrabro rukovodstvo zahteva čvrsto odbijanje takve prljave akcije“, rekla je Osmani Sadriu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar