Foto: Nova.rs, Shutterstock, Privatna arhiva

Četiri opozicione proevropske stranke i pokreta DS, NDBG, Zajedno i Srce juče su uputile pismo evroparlamentarcima Vladimiru Bilčiku i Matjažu Nemecu, koji su nedavno boravili u Srbiji u nameri da se normalizuju odnosi i komunikcija vlasti i opozicije u parlamentu. Opozicionari su u pismu Bilčiku i Nemecu poručili da je Narodna skupština postala “zaštitnik lika Aleksandra Vučića i deo propagandne mašinerije vladajuće stranke”, te da u tu svrhu "koriste sva raspoloživa sredstva, uključujući stalno sprečavanje opozicije da iznosi svoje mišljenje”.

Pismo opozicionih stranaka, koje su potpisali lider DS Zoran Lutovac, jedan od lidera NDBG Radomir Lazović, predsednik pokreta SRCE Zdravko Ponoš i kopredsednica Zajedno Biljana Stojković, portal Nova.rs prenosi u celosti:

“Poštovani gospodine Bilčik,

Poštovani gospodine Nemec,

Najpre da vam se zahvalimo što ste još jednom došli u prijateljsku, posredničku misiju u Beograd i time pokazali da EU još uvek računa na Srbiju. Znamo da ste i sami svesni koliko je vaša misija izuzetno teška u okolnostima u kojima se nalazimo.

Mi, predstavnici proevropskih političkih stranaka, koji pripadamo različitim ideološko-programskim grupacijama spremni smo da vam u tome pomognemo na način koji bi pomogao građanima Srbije.

Normalizacija komunikacije i odnosa u parlamentu veoma je važan deo ukupne normalizacije odnosa i prevazilaženja dubokih podela u celom društvu. Ove podele su svesno izazvane sveopštom zloupotrebom institucija, kontrolom medija i obesmišljavanjem važne uloge parlamenta. Podsećamo vas na izveštaj o radu parlamenta koji je pripremile nezavisne organizacija civilnog društva, čije delove smo pominjali na prethodnom sastanku sa vama u Narodnoj skupštini Republike Srbije, kao i evropske institucije u izveštajima EP i EK.

Parlament je postao zaštitnik lika Aleksandra Vučića i deo propagandne izborne mašinerije vladajuće stranke. U tu svrhu se koriste sva raspoloživa sredstva uključujući stalno sprečavanje opozicije da iznosi svoje mišljenje i grube zloupotrebe procedura koje vređaju zdrav razum. Parlament je postao servis Aleksandra Vučića i ostatka izvršne vlasti i u potpunosti izgubio kontrolnu funkciju.

Foto: Privatna arhiva

Obesmišljavanje rada parlamenta ima katastrofalne posledice po politički sistem u Srbiji i pretvara je u autokratsku vladavinu jednog čoveka koji kontroliše sve grane vlasti i grubo nameće svoju volju celom društvu.

Foto: Privatna arhiva

Sve ono što se dešava u parlamentu ima duboke posledice po celokupan politički i svakodnevni život u Srbiji. Borbe i sukobi u parlamentu prenose se na značajan deo života građana, uključujući mogućnosti zaposlenja, poslovanja i dobijanja usluga od države. Sve to zavisi od političkog i izbornog opredeljenja pojedinca.

Zbog toga, smatramo da će vaša misija biti veoma otežana ukoliko, istovremeno sa pokušajima da se normalizuje komunikacija i odnosi u parlamentu, EU ne radi na otklanjanju glavnih uzroka dubokih političkih problema u društvu. Glavni uzroci su odsustvo vladavine prava i podele vlasti, zarobljene institucije, neslobodni mediji i, možda najvažnije, kontrolisan i pristrasan izborni proces.

Institucije su pod kontrolom jednog čoveka koji oličava jedinstvo vlasti koje se javno opravdava prividnom stabilnošću i ubedljivim izbornim pobedama u izbornom procesu sa unapred poznatim ishodom. Srbija ne sme postati oaza bezakonja i utoćište za diktaturu u Evropi.

Zbog svega navedenog smatramo da je vašu misiju potrebno proširiti i na ključne aktere i ključne probleme u društvu, pre svega na stvaranje uslova za slobodne i poštene izbore. Ovi problem nisu nepoznati predstavnicima EU, oni su pobrojani i u izveštajima EP i EK kao neophodni preduslovi da bi Srbija napredovala u evropskim integracijama.

Mi, kao predstavnici proevropskih stranaka smo spremni da vam u svemu tome pomognemo, jer na taj način pomažemo i građanima Srbije da izgrade uređenu demokratsku državu spremnu da se pridruži porodici evropskih zemalja u EU”.

BONUS VIDEO Porno afera u Skupštini: Ko je snimao poslanika SPS-a?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar