Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs, Profimedia

Do 12. jula Beograd bi trebalo da dobije novog gradonačelnika, a za ovu funkciju pominje se nekoliko kandidata. Među njima je Aleksandar Šapić, koji je u izbornoj kampanji bio isturen kao budući gradonačelnik, ali i još jedna funkcionerka SNS - Marija Zdravković, koja je bila druga na listi naprednjaka.

Ko god bude seo u fotelju prvog čoveka prestonice, na toj poziciji neće se dugo zadržati. Lider SNS Aleksandar Vučić obećao je da će raspisati nove izbore u Beogradu i to u terminu koji bude zatražila opozicija.

U međuvremenu treba formirati vlast, a funkcioneri SNS i SPS koje zajedno imaju većinu ne otkrivaju ni da li su počeli pregovore. O kadrovskim rešenjima gotovo i da ne govore.

Izvesno je da će 12. juna biti konstituisana gradska skupština, a onda ostaje rok od mesec dana da bude formirana vlast. Kako sada stvari stoje, čekaće se poslednji trenutak da izbor gradonačelnika.

Za to vreme spekuliše se ko bi na tu poziciju mogao da dođe.

U kampanji je kao kandidat za gradonačelnika nastupao Aleksandar Šapić, ali se čini da su njegove šanse značajno pale nakon lošeg rezultata na izborima SNS u Beogradu. Iako je trebalo da predstavlja pojačanje za naprednjake, koalicija oko te stranke dobila je 16 mandata manje nego što je SNS sama imala 2018. godine.

Aleksandar Šapić Foto: Filip Krainčanić/ Nova.rs

Ipak, da je Šapić i dalje u igri za funkciju gradonačelnika, potvrdio je lider naprednjaka Aleksandar Vučić. Na pitanje ako dođe do novih izbora da li će kandidat za gradonačelnika SNS ostati isti, Vučić je odgovorio da će se o tome razgovarati.

“Prvo da vidimo ko će biti gradonačelnik. A mi smo rekli ljudima da je naš kandidat Aleksandar Šapić. Videćemo kako će se pokazati. Verujem da će se pokazati kao energičan i ambiciozan. Ali to ćemo videti”, naveo je Vučić.

dr Marija Zdravković
dr Marija Zdravković Foto: N1

Među naprednjacima se spekuliše da veće šanse da sedne u fotelju gradonačelnika ima dr Marija Zdravković, druga na listi SNS u Beogradu. Ona je predvodila naprednjake na prethodnim lokalnim izborima u opštini Novi Beograd, 2020. godine, kada su osvojili jedan procenat manje glasova u odnosu na tadašnji SPAS-a Aleksandra Šapića.

Dr Marija Zdravković inače je direktorka KBC Bežanijska kosa.

Spekulisalo se da bi gradonačelnica mogla da bude i Ana Brnabić, premijerka u tehničkom mandatu i poverenica SNS za Beograd. Međutim, ona nije uspela da uđe u Skupštinu grada kao odbornica (bila je 63. na listi), zbog čega ne ispunjava uslove da se nađe na čelu Beograda.

BONUS VIDEO Da li Je Aleksandar Šapić izvisio za mesto gradonačelnika

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare