Foto:TANJUG/ RADE PRELIC; Nemanja Jovanović/Nova.rs; shutterstock

Ako ne prihvati francusko - nemački predlog o Kosovu, Srbija će se suočiti sa prekidom evropskih integracija, povlačenjem investitora i setom mera koje će nam naneti štetu, upozorio je u svom obraćanju predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Sagovornici “Nove” različito gledaju na njegove najave - dok jedni tvrde da je Vučić majstor političkog spinovanja i da treba biti oprezan oko njegovog prepričavanja pregovora, drugi navode da ovde nije reč o još jednoj Vučićevoj maskaradi, već da je ovaj scenario pisao Zapad.

Aleksandar Vučić prvo je iznenada obavestio javnost da prihvata koncept francusko-nemačkog sporazuma, da bi nekoliko dana kasnije otkrio građanima šta će se desiti ukoliko ga ne prihvatimo. Upozorenja koja su došla od predsednika države, a koja su mu navodno preneli predstavnici Nemačke, Francuske, SAD i Italije, kao i evropski posrednik u dijalogu Miroslav Lajčak, nisu ni malo naivna, čak su neobična u diplomatiji.

“Došla je ‘petroka’ i na tom sastanku druga rečenica koja mi je saopštena je ‘morate da prihvatite ovaj plan, a ako ga ne prihvatite, jer mi smatramo da on mora biti prihvaćen, suočićete se sa prekidom procesa evropskih integracija, povlačenjem investicija, sveobuhvatnim merama u političkom i ekonomskom smislu koja će naneti veliku štetu Srbiji’“, rekao je Vučić.

Sve ovo što nam je Vučić preneo u svom obraćanju deluje kao ultimatum i u delu javnosti se sumnja da je “velika petorka” baš na takav način uslovila Srbiju oko Kosova.

Bodo Veber, politički analitičar i viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije (DPC) iz Berlina, kaže za “Novu” da s obzirom na to da su pregovori tajni i da je Vučić majstor političkog spinovanja on bi bio “jako oprezan da uzme Vučićevo prepričavanja o toku pregovora kao zdravo za gotovo”. Veber podseća da je Vučić svoje javno odbijanje prve verzije (francusko-nemačkog) predloga obrazložio time da odbije stolicu Kosova u UN, a da to uopšte nije bilo deo ni prvog nacrta ni trenutne verzije.

“Dakle, čini mi se da mi ne znamo šta je Vučić navodno prihvatio u razgovoru sa petorkom – da li je prihvatio predlog kao okvir za pregovore ili plan kao takav? Lično sumnjam da je prihvatio plan u celini – jer zašto bi promenio dosadašnju politiku, koja jasno bila bazirana da izbegava pritisak Zapada u vezi Kosova, da odugovlači pregovarački proces u trenutku kad zapadni pregovarači dolaze iz Prištine gde očigledno nisu uspeli da postignu prodor”, navodi on.

Foto: Printscreen/YouTube/Kohavision -KTV

Veber kaže da ono što je Vučić svakako postigao jeste da je izokrenuo zapadnu percepciju, te da je opšta percepcija sada da je Beograd konstruktivan, a da su Priština i Kurti – ti koji koče.

“Dakle, Vučićevo navodno popuštanje pred ogromnim pritiskom Zapada može biti i taktički manevar, pri čemu pritisak nije bio ovoliki koliko to predsednik predstavlja”, smatra Veber.

O posledicama neprihvatanja sporazuma, Veber navodi da treba videti da li će do njih doći, kao i ko će biti odgovaran iz ugla zapadnih pregovarača ukoliko oni na kraju propadnu.

Nagrada u vidu nove Vučićeve promocije na Zapadu

“Posledica za Srbiju bi sigurno bilo ako neuspeh pregovora rezultira jasno identifikacijom beogradske strane kao glavnog krivca. Ako to toga dođe, posledice bi mogle biti u vidu zamrzavanja predpristupnih pregovora, te većim pritiskom da Srbija prekine svoju politiku sedenja između dve stolice”, smatra Veber.

Upitan čime bi mogla biti nagrađena ukoliko bude prihvatila predlog o Kosovu, on navodi da to sigurno neće biti ubrzanje predpristupnih pregovora sa EU.

“Eventualno inicijalnom otvaranju novog klastera, ali to na duži rok ne bi suštinski ubrzalo proces EU integracije. To čime bi Srbija mogla biti nagrađena jeste nova političku promocija Vučića u zapadnim krugovima i određene zapadne investicije”, zaključuje Veber.

Sa druge strane, Boško Jakšić, spoljnopolitički analitičar, smatra da ova upozorenja treba shvatiti ozbiljno. On navodi da ukoliko Srbija ne prihvati ponuđeni plan oko Kosova, evropske integracije bi zaista mogle da budu prekinute, a investicije povučene iz Srbije.

Boško Jakšić Foto: N1

“Mislim da ovo nije još jedna Vučićeva maskarada i njegova igrarija, jer on nije scenarista ovog. Zapad je napisao taj scenario. Deset godina oni svašta govore i savetuju nas. Taj rezervoar strpljenja se istrošio i oni u skladu sa tim menjaju i svoju politiku. A kad se promeni politika, mora da se promeni i retorika”, kaže Jakšić za “Novu”.

On navodi da je srpska politička kultura takva da mi slušamo šta političari govore i da oni lažu, ali da oko poruke međunarodnih predstavnika nema šale.

“ Apsolutno mislim da je to realno. Ukoliko to Srbija ne prihvati, onda će se na Srbiju sručiti sve ono što su oni taksativno nabrojali”, zaključuje Jakšić.

Ni on ne očekuje brži ulazak u EU, u slučaju potpisivanja sporazuma sa Prištinom.

“Nerealno je očekivati da Srbija brzo uđe u EU, delom zato što ni EU ne želi proširenje, ali još većim delom što Srbija nije spremna za EU, nije se reformisala”, navodi naš sagovornik.

BONUS VIDEO Vučić o francusko-nemačkom planu: Ne traži se direktno priznanje, već dozvola Srbije da Kosovo uđe u UN

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare