Foto: Arhiva

Nadležne institucije do danas nisu dale jasno objašnjenje šta znače i zašto se preko noći menjaju zabeležbe u katastru nepokretnosti koje se odnose na vile u kojima žive premijerka Ana Brnabić i bivši predsednik Tomislav Nikolić. Odgovori koje je list “Nova” dobio iz Republičke direkcije za imovinu ništa nisu razjasnili, tačnije samo su izazvali dodatne sumnje.

Kako je “Nova” pisala, u katastar nepokretnosti za vile u kojima žive Nikolić i Brnabićeva, početkom septembra, unete su zabeležbe da je podnet zahtev za promenu „nosioca prava“ nad tim objektima. Na naše pitanje zašto se to radi, u Republičkoj direkciji za imovinu rečeno nam je da se menja oblik svojine – iz državne u javnu svojinu Republike Srbije.

Preko noći, međutim, dolazi do izmena. Zahtevi su izbrisani, a svojina nije izmenjena. Sa druge strane, u isto vreme zabeležbe su stavljene nad parcelama na kojima se nalaze vile u kojima žive bivši predsednik Srbije i aktuelna premijerka. Očigledno je reč o istoj napomeni, budući da je broj zahteva identičan.

O čemu se ovde radi, zašto su zabeležbe nad objektima skinute, a potom stavljene na zemljišta na kojima se objekti nalaze, pitali smo Republičku direkciju za imovinu. Odgovor bez odgovora je stigao posle tri dana.

Direkcija u svom dopisu podseća da su ranije dostavili odgovore na pitanja koja se odnose na objekat u kojem živi Nikolić.

“Uvidom u katastar nepokretnosti utvrđeno je da je upisana zabeležba da je pokrenut postupak za promenu nosioca prava, kao i da se u konkretnom slučaju predmetni zahtev, shodno članu 2. Zakona o javnoj svojini, odnosi na promenu upisa iz dosadašnjeg oblika svojine: ‘državna RS’ u javnu svojinu Republike Srbije. U vezi s uočene promene koja se odnosi na ‘skidanje zabeležbe’ nad objektima, napominjemo da nadležna služba za katastar sprovodi promene u svojoj bazi tek po pravosnažnosti rešenja, kojim je odlučeno o zahtevu”, naveli su u Direkciji.

Potom su “odgovorili” na naše pitanje o zabeležbama koje su stavljene na parcele na kojima se vile nalaze vile u kojima žive Nikolić i Brnabićeva.

“Upućujemo Vas da se za traženi odgovor u vezi pitanja koje je predmet Vašeg interesovanja možete obratiti RGZ-u, s obzirom na to da ova Direkcija ne vodi registar zahteva RGZ-a”, rekli su u Direkciji.

Iz ovih odgovora jasno je da Direkcija za imovinu neće da kaže šta se tačno i zbog čega se bilo šta menja kod vila u kojima žive premijerka i Tomislav Nikolić.

Direkcija ide toliko daleko da praktično objašnjava da ne zna šta je u zahtevima koje je sama uputila.

Bilo kakve promene u statusu državnih vila, od kojih je jedna rezidencija premijerke, a druga bivša predsednička rezidencija, pobuđuju sumnje da iza toga stoji namera da one budu prodate. U Vladi nam je nezvanično rečeno da to navodno nije cilj.

Imajući u vidu sve sumnje i nepoznanice oko promena u katastru, ovim povodom bi trebalo da se oglasi i sama premijerka Ana Brnabić i objasni šta se tačno menja i zašto.

U praksi smo već imali primere da se državne rezidencijalne vile na eksluzivnim lokacijama na Dedinju prodaju predstavnicima vlasti po bagatelnim cenama. Slobodan Milošević je tako kupio čak dve.

BONUS VIDEO Čiju sliku držite na zidu? Ili sve o dodvoravanju predsedniku

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar