Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Kraći deo odgovora premijerke Brnabić na pitanje portala Nova.rs o tome kada bi vakcina protiv korone mogla biti u upotrebi u Srbiji bio je nepotpun i donekle uvredljiv; duži deo odgovora nije imao veze sa pitanjem i predstavljao je primer medijskog spina kojem je vlast inače sklona.

Konferencija za novinare Kriznog štaba povodom epidemiološke situacije u zemlji bila je dobra prilika da saznamo kakav je stav Vlade o nabavki vakcina nakon saopštenja SZO prema kom bi cepivo protiv koronavirusa moglo da ne bude gotovo do kraja godine, a lek koji očekujemo izostane – u potpunosti.

PROČITAJTE JOŠ...

Evo i citata:

“Nemamo konačno rešenje za virus u ovom trenutku, a možda ga nikada ni ne bude”, upozorio je generalni direktor SZO Tedros Adanom Gabrihesus, prenosi Rojters.

Razlog više bila je najava predsednika Vučića koji je 30. jula rekao da bi vakcina u Srbiju mogla da stigne krajem novembra ili početkom decembra ove godine.

Evo i citata:

„Na kraju godine očekujemo -14,4, pa smo revidirali na -9,9 očekujem da drugi kvartal bude i mnogo bolji. Iako verujemo da ćemo pre kraja novembra ili početka decembra imati vakcinu”, rekao je on.

Spin umesto odgovora

Odgovor premijerke, međutim, nije pomogao javnosti da shvati koji je plan Vlade i predsednika u vezi sa vakcinama i da li je on promenjen nakon saopštenja SZO.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ukratko, ovako je to izgledalo:

Nova.rs: SZO je saopštila da vakcine verovatno neće biti do kraja godine. Predsednik Vučić je rekao da će Srbija dobiti vakcinu krajem novembra ili početkom decembra. Da li će sada možda revidirati te datume i koja bi to zemlja mogla da bude od koje ćemo dobiti vakcinu? Da li će to možda biti konkretno Rusija?

Premijerka: Mi vakcinu nećemo moći da dobijemo pre nego što studija bude bila završena, mislim da je svima sa zdravim razumom jasno šta je predsednik rekao.

Kako su se pitanja o izjavama i procenama predsednika o pobeđivanju korona virusa nizala, tako se i premijerka vraćala na tu temu i dopunila pređašnji odgovor.

Premijerka: „Mislim da bi bilo profesionalno da kao što pratite predsednikove izjave o epidemiji pratite i njegove izjave o rastu BDP Srbije, o tome kako smo najbrže rastuća ekonomija u Evropi…Mislim da bi to bilo profesinalno“, rekla je premijerka.

Oluja obelezavanje Dan secanja Patrijarh Irinej Aleksandar Vucic Ana Brnabic
Patrijar Irinej, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić Foto:TANJUG / TARA RADOVANOVIĆ

Pitanja bez odgovora

Javnost je, tako, ostala uskraćena za odgovor na ovo veoma aktuaelna i važna pitanja: koji je plan Vlade vezano za vakcinu? Koje su procene kada bi ona mogla da bude u upotrebi u Srbiji? Koja je strategija borbe protiv korona virusa ako vakcine ne bude? Koja je to misteriozna zemlja iz koje bi vakcina mogla da dođe u Srbiju? Koji su parametri prema kojima se bira destinacije iz koje vakcina stiže? I tako dalje.

Ako nema odgovora na ta pitanja, mogli smo da dobijemo makar objašnjenje  – da je predsednik ishitreno dao ocenu o dolasku vakcine. Prosto.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare