Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, Shutterstock

Skupština Srbije nabavila je 35 prečišćivača vazduha za oko 340.000 evra, a ugovor o nabavci je sklopila sa firmom “Iveks”, koja je specijalizovana za trgovinu na veliko farmaceutskim proizvodima. Međutim, ova kompanija pominje se i kao posrednik u trgovini oružjem, a zanimljivo je da je svoj prvi posao sklopila je sa Krušikom.

Srpske vlasti ne čine ništa da smanje enormno zagađenje, ali zato za Skupštinu Srbije i poslanike nabavlja očito skupocene prečišćivače vazduha. Tender je raspisan u junu ove godine, a već u julu sklopljen je posao sa firmom “Iveks”, koja je bila jedini ponuđač.

Kako se navodi u Odluci o dodeli ugovora, vrednost nabavke sa PDV-om iznosi 40.211.656 dinara ili oko 340.800 evra, odnosno 33,5 miliona dinara bez PDV. To znači da je jedan prečišćivač u proseku koštao oko 9.700 evra.

Glavna delatnost “Iveksa” je inače trgovina na velikom farmaceutskim proizvodima, ali se upustila i u novi biznis, koji je poslednjih godina naročito aktuelan.

Naime, prema pisanju nedeljnika NIN, ova firma je 2018. ušla u posao trgovine oružjem, kada je sklopila svoj prvi ugovor sa fabrikom Krušik.

Iveks i turska kompanija CPK Difence potpisali su ugovor sa Krušikom za isporuku osvetljavajućih minobacačkih mina kalibra 81 milimetar, koji je stupio na snagu 12. aprila 2019. Ukupna vrednost ugovora bila je 653.008 američkih dolara ili 66.675.840 dinara, a prodajna cena po jednoj mini iznosila je 180,4 dolara.

Foto:Ne davimo Beograd

Ulaskom u biznis sa oružjem Iveksu je krenulo na bolje. Kako je objavio NIN, izvoz te firme u 2018. bio je samo 5.520 evra, a već godinu dana kasnije je povećan na čak 813.512 evra.

Ovu firmu u Skupštini Srbije kroz poslanička pitanja početkom 2020. pominjao je i poslanik SRS Milorad Mirčić koji je naveo da je Državna revizorska institucija vršila reviziju u Namenskoj industriji u Trsteniku. Kako je naveo, kompanija „Iveks“, sa sedištem u Beogradu, ostvarila je dobit na ime trgovine sa svetlećim granatama u iznosu od približno 400 hiljada evra.

On je tada rekao i da „Iveks“ nije podneo povratni izveštaj o ostvarenoj dobiti, kako to zakon nalaže, prema Namenskoj iz Trstenika.

Za državu, sa druge strane, firma “Iveks”, čiji je vlasnik Vladan Kovačev, nije nepoznati partner. Kao kompanija čija je osnovna delatnost trgovina na veliko farmaceutskim proizvodima dobijala je poslove od medicinskih ustanova iz niza gradova u Srbiji.

Medicinsku opremu je nabavljala i za Ministarstvo odbrane, a sudeći po podacima sa portala javnih nabavki, u poslednje dve godine dobila je ukupno 19 poslova od državnih bolnica, instituta, kliničkih centara…

BONUS VIDEO Afera „Krušik“ već 3 godine u fioci…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar