Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC; Nemanja Jovanović/Nova.rs; Ne davimo Beograd

Zbog enormne zagađenosti vazduha, za Dom narodne Skupštine nedavno je nabavljeno ukupno 35 prečišćivača vazduha, a njihova ukupna vrednost iznosi više od 340.000 evra. Na tender koji je raspisan u junu ove godine javio se samo jedan ponuđač - firma “Iveks”, koja se bavi trgovinom farmaceutskim proizvodima i koja je za nabavku medicinske opreme neretko dobijala poslove od kliničkih centara, bolnica i instituta u Srbiji.

Beograd je tokom prošle zima, a i sada, u vrhu najzagađenijih glavnih gradova na svetu. Ništa bolje nije ni u drugim delovima Srbije.

I dok vlast tim povodom ne preduzima baš ništa, za Narodnu skupštinu i poslanike nabavljuju se prečišćivači vazduha. Tender je raspisan u junu ove godine, a već u julu sklopljen je posao sa firmom “Iveks”, koja je bila jedini ponuđač.

Kako se navodi u Odluci o dodeli ugovora, vrednost nabavke sa PDV-om iznosi 40.211.656 dinara ili oko 340.800 evra.

Za taj novac, Skupština je nabavila dve vrste prečišćivača – 31 prečiščivač vazduha protoka vazduha 500 kubika po satu (m3/h) i četiri prečišćivača vazduha protoka vazduha 750 m3/h.

Zanimljivo je da je u ovom slučaju parlament kao jedan od uslova nabavke istakao “usklađenost sa Direktivom 2008/50 o kvalitetu vazduha i čistijem vazduhu u Evropi”. Sa druge strane, nije poznato da je i jedan poslanik vlasti inicirao u Skupštini raspravu o velikoj zagađenosti vazduha i predlagao mere da se nešto tim povodom učini.

Posebna priča je sam tender i firma koja je dobila posao.

Iako je reč nabavci koja je vredna više destina miliona dinara, pojavio se samo jedan ponuđač, čime nije ispunjen zakonski uslov o obavezi naručioca da obezbedi konkurenciju.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Za državu, sa druge strane, firma “Iveks”, čiji je vlasnik Vladan Kovačev, nije nepoznati partner. Kao kompanija čija je osnovna delatnost trgovina na veliko farmaceutskim proizvodima dobijala je poslove od medicinskih ustanova iz niza gradova u Srbiji.

Medicinsku opremu je nabavljala i za Ministarstvo odbrane, a sudeći po podacima sa portala javnih nabavki, u poslednje dve godine dobila je ukupno 19 poslova od državnih bolnica, instituta, kliničkih centara…

Foto:Ne davimo Beograd

Kako se navodi na sajtu Agencije za privredne registre, Iveks je osnovan 1990. godine, a prema pisanju nedeljnika NIN iz 2020. svoj prvi posao sa oružjem zaključuje 2018. i to sa fabrikom Krušik.

Iveks i turska kompanija CPK Difence potpisali su ugovor sa Krušikom za isporuku osvetljavajućih minobacačkih mina kalibra 81 milimetar, koji je stupio na snagu 12. aprila 2019. Ukupna vrednost ugovora je bila 653.008 američkih dolara ili 66.675.840 dinara. Prodajna cena po jednoj mini je bila 180,4 dolara.

NIN je postavio pitanje i kojim su se kriterijumima vodila ministarstva odbrane, policije, spoljnih poslova i trgovine i Bezbednosno-informativna agencija kada su firmi, koja je apsolutni početnik u poslovima trgovine oružjem, izdali dozvolu za izvoz oružja, dok je primera radi Krušiku to pravo osporavano više puta.

Inače, sa poslovima u trgovini oružjem Iveksu je krenulo na bolje. Kako je objavio NIN, izvoz Iveksa u 2018. bio je samo 5.520 evra, a godinu dana kasnije je povećan na 813.512 evra.

BONUS VIDEO Srbija nikad gore nije prošla: U izveštaju iz EU o Srbiji prvi put pomenuti afera Krušik i Telekom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare