Foto: Nova.rs, Ministarstvo odbrane,Shutterstock

Paralelno sa rastom imovine i zarade familije kontroverznog trgovca oružjem Slobodana Tešića, poslednjih godina značajno je uvećana i imovina porodice Mladena Petkovića, naročito u periodu kada je vodio fabriku namenske industrije Krušik.

Petković i njegova supruga su za godinu dana uspeli da postanu vlasnici imovine vredne najmanje milion evra. Sa dolaskom Petkovića na čelo Krušika raste i ponovni uspon trgovca oružjem Slobodana Tešića uprkos tome što se nalazi na crnoj listi SAD. U vreme Petkovića sklapani su sporni poslovi sa firmom GIM koji je zastupao otac Nebojše Stefanovića, Branko Stefanović. On je, između ostalog, kako je otkrio Birn, posredovao u sklapanju unosnih poslova prodaje oružja između srpske firme „Krušik” i kupaca iz Saudijske Arabije.

Istovremeno je rasla i imovina Mladena Petkovića, tada direktora Krušika a sada fabrike Zastava oružje.

Kako NIN piše, Petkovići su imali stan u Ulici Ismeta Mujezinovića na Novom Beogradu od 85 kvadrata, u kome je do 2017. bilo sedište preduzeća Mavija, čija je vlasnica Petkovićeva supruga Aleksandra. Na njeno ime, osim tog stana je i polovina stana od 85 kvadrata u istoj ulici.

Na njenu firmu Mavija vodi se i stan od 170 kvadrata na Vračaru u Ulici Stojana Protića, u novoizgrađenoj zgradi, čija je vrednost procenjena na više od pola miliona evra, i garaža od 12 kvadrata.

Tu je i novo sedište Mavije. Interesantno je da je vrednost tog stana i garaže, na primer, čak četiri puta veća od celokupnog godišnjeg prihoda Mavije, koji je prošle godine bio oko 130.000 evra, a godinu dana ranije oko 100.000 evra.

Na stranu što je 2020. Mavija iskazala neto gubitak od oko 68.000 evra.

Na Aleksandru Petković vodio se još jedan stan na Vračaru, u Molerovoj ulici, koji je pod hipotekom.

Grafen grupa, ćerka firma Mavije, ima upisano 5,2 hektara zemljišta u okolini Šapca i objekte za skladištenje od 1.500 kvadratnih metara. Iako je od 2019. do 2021. Grafen grupa 10 puta povećala prihode, sa jednog na 10 miliona dinara, njena neto dobit lane je bila manja od 7.000 evra. Na ime Mavije 12. jula 2018. bila je uknjižena i vila na Dedinju u Jevrema Grujića, od 193 kvadrata i plac od 1.083 kvadrata.

Firme koje se vode na Petkovićevu suprugu ranije su dobijale poslove na Beogradu na vodi i Koridoru 11.

Mavija je svojoj vlasnici od 2016. do 2019, kada je posedovala i većinu poznatih nekretnina, prema podacima iz finansijskih izveštaja dostavljenih APR-u, obezbedila profit od skoro 1,8 miliona evra. Da je deo tog novca Aleksandra Petković sebi isplatila u vidu dividende, uz plaćanje propisanog poreza na dobit, ne bi možda bilo ni pitanja odakle Petkovićima novac za nekretnine.

Međutim, vlasnica Mavije, na osnovu odluka koje je uz finansijske izveštaje dostavljala APR-u, nije uzela ni dinar od te zarade, već je sva dobit ostala neraspoređena. U to vreme Petković je bio direktor Krušika i da ni dinar nije potrošio za hranu i plaćanje komunalija, sa platom od 176.656 dinara, koju je prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, nije mogao da uštedi više od 105.000 evra.

Zvanični finansijski rezultati firmi pod kontrolom Petkovićeve supruge teško da mogu biti materijalna podloga za tolike nekretnine. Tim pre što je Mavija 2020. imala neto gubitak od 7,9 miliona dinara, a 2021. neto dobit od 2,3 miliona dinara, dok njena ćerka-firma Mavija konstrakšn dve prethodne godine nije imala nikakvih prihoda, dok je treća, Grafen grupa, iskazala tek simboličnu neto dobit od oko 800.000 dinara, a sa tom sumom teško bi moglo da se kupi više od dva kvadrata stambenog prostora na nekoj atraktivnoj lokaciji.

NIN piše da se u Zastava oružju među zaposlenima nezvanično prenosi informacija da će Peković ostati direktor i u naredne četiri godine, uz obrazloženje da se „o tome više pita trgovac oružjem Slobodan Tešić nego država“, koja je formalno vlasnik preduzeća.

U prilog tome navode da je, paralelno sa imovinom porodice Petković, rastao i obim poslova Tešića sa namenskom industrijom. Tešićeve firme su osam ugovora sa Krušikom potpisale posle 21. decembra 2017, kada je kao „najveći trgovac oružjem na Balkanu“ stavljen na crnu listu SAD zbog „koruptivnih radnji i pretnji po mir“ u vezi sa trgovinom oružjem.

Poslove je nastavio sa Zastava oružjem, kao i sa Prvom petoletkom – Namenska, dok ju je vodila Anđelka Atanasković, ministarka privrede u tehničkoj vladi. Tešićeve poslove u Srbiji nije omelo ni proširenje sankcija SAD protiv njega, njegovih saradnika i firmi 2019. U veliki biznis sa oružjem vratio se 2012, kada je Vučić bio PPV, ministar odbrane, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti. I pre nego što je 2013, posle 10 godina, uz napore srpske diplomatije skinut sa crne liste UN i zatim dobio diplomatski pasoš Srbije, Tešić je ranije te godine u društvu Vučića prisustvovao zvaničnom sastanku sa predstavnicima Libije.

Aleksandar Vučić Foto: Milos Tesic/ATAImages

Do danas nije objašnjeno po kom osnovu je Tešić prisustvovao tom sastanku i zašto je preduzeće sa Kipra Karso limitid bilo posrednik između Libije i državnog Jugoimporta SDPR. Nisu, nažalost, objašnjene ni mnoge druge stvari. Zašto je pet Tešićevih preduzeća imalo povlašćeni položaj u Krušiku? Zašto je njemu bilo dozvoljeno da izvozi srpsko oružje i municiju preko poreskog raja na Maršalskim ostrvima u Jermeniju i to u vreme sukoba sa Azerbejdžanom, a Krušiku nije?

NIN je već pisao da je Vučić i pre 2012. „upao“ u presretnute razgovore sa Tešićem, koji je u to vreme još bio na crnoj listi UN i koji je bio pod merama nadzora, uz sudsko odobrenje. To je Vučić prećutao 2019. tvrdeći da je navodno prisluškivan za vreme bivše vlasti. Tešića, i pored brojnih afera u koje je umešan, godinama unazad ne pominje niko od državnih, niti funkcionera SNS-a, čiji je finansijer. Osim SNS-a, finansirao je i Fondaciju „Dragica Nikolić“ dok je njen suprug Tomislav Nikolić bio predsednik Srbije.

Toma Nikolic, Dragica Nikolic
Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Nije Tešićev slučaj jedinstven primer enormnog uspona poslovnih imperija kontroverznih biznismena povezanih sa SNS-om. Poslednjih godina vrtoglavo rastu i profiti firmi kumova Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića, koji se takođe nalaze na crnoj listi SAD. NIN je nedavno pisao da su njihova preduzeća Inkop i Novi Pazar put u dve prethodne godine isporučila svojim gazdama neto dobit veću od 40 miliona evra, a takvim profitom ne mogu da se pohvale ni poslovne imperije doskora vodećih srpskih biznismena.

Po svemu sudeći i u dogledno vreme, pored ekonomskog sunovrata Srbije, neće se ništa menjati. Pre se može očekivati da će vlast i dalje nastaviti da proganja uzbunjivače kao što su Aleksandar Obradović i Milan Vukomanović i da štiti kontroverzne biznismene, koji će nastaviti da uvećavaju svoju imovinu.

Bonus video: Kuća Slobodana Tešića