Foto:privatna arhiva/Juznevesti.comm

Mesto portparola gradonačelnice Niša preuzela je, nakon dolaska nove SNS-SPS garniture u Gradsku kuću, ekonomska tehničarka Anita Živković, međutim, iako se u Kabinetu gradonačelnice bavi medijima, ona formalno radi u JKP "Mediana". Kako sama kaže ponosna je članica SNS i bot, a u Kabinet je upućena privremeno. Od 31. avgusta do kraja 2020. promenila je čak tri radna mesta uz četiri ugovora o radu u javnom sektoru, a skoro sve vreme je na posao dolazila u Gradsku kuću, pišu Južne vesti.

„Razvojni put Živkovićeve, makar ono što je od ugovora dostavljeno novinarima Južnih vesti, vezan je isključivo za Gradsku upravu i Medianu, a sama gradonačelnica Dragana Sotirovski rekla je da je jedno vreme i zvanično, sa ugovorom, radila u Kabinetu. Živkovićeva je zapravo, poslednjih meseci, neko ko komunicira sa medijima iz Gradske kuće“, pišu Južne Vesti i dodaju:

„Prvi ugovor potpisuje 31. avgusta 2020. sa Gradskom upravom.Tamo je, kako je moglo da se vidi na konferencijama i sastancima, skoro od početka mandata nove garniture na vlasti, što je kraj avgusta prošle godine, iako formalno u Kabinetu nije zaposlena. Ugovor na određeno vreme u Gradskoj upravi Niša sklopila je 31. avgusta 2020. i obavezala se da će kao poslovni sekretar u zvanju “viši referent”, u Sektoru za finansijski nadzor i unapređenje rada Gradske uprave raditi do 31. decembra prošle godine. Međutim, ona je sve vreme radila u drugom, potpuno odvojenom subjektu lokalne samouprave – Kabinetu gradonačelnice, a ne u Gradskoj upravi. To potvrđuje i aktivna komunikacija sa novinarima u tom periodu, kao i korišćenje službenog mejla i broja telefona“.

S jednog posla na drugi

Taj ugovor joj još nije istekao, a ona je već 16. novembra potpisala novi i to sa Javnim komunalnim preduzećem Mediana. Obavezala se da će u Sektoru pravnih poslova ovog preduzeća raditi do 15. decembra zbog povećanog obima posla.

„Ni taj ugovor nije došao do kraja, a potpisala je još jedan. Ovog puta na neodređeno. 4. decembra iste godine zvanično je postala “za stalno” radnik JKP Mediana i to kao “administrator opštih poslova” sa punim radnim vremenom. I dalje je sve vreme radila u Kabinetu, a ne u preduzeću koje ju je zaposlilo zbog – puno posla. Ona kaže da za transfer u zgradu u Ulici 7. jula br. 2, ima saglasnost direktora Mediane.“, pišu Južne Vesti.

„Radim u Kabinetu gradonačelnice uz saglasnost direktora JKP Mediana, za potrebe Grada i ovde sam upućena privremeno dok postoji potreba za mojim angažovanjem „, rekla je za njih kaže Živković.

Dragana Sotirovski Foto:TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC

To potvrđuje i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski koja kaže da je Živkovićeva u Gradskoj kući po njenom zahtevu.

„Grad je osnivač preduzeća i ustanova, gradonačelnik ima diskreciono pravo da zatraži na ispomoć zaposlene iz tih kolektiva. Ako se direktor saglasi, kao što je u ovom slučaju (a nikada drugačije nije bilo u praksi) radnik se angažuje u timu gradonačelnika“, rekla je Sotirovski.

Šta kažu datumi?

Iako datumi na ugovorima koji su dostavljeni Južnim vestima pokazuju da je paralelno imala dva aktivna ugovora i radna mesta u javnom sektoru i dobija novac iz budžeta u kome, kako je sama gradonačelnica nedavno rekla ponestaje para, Živkovićeva tvrdi da to nije tačno. Ovo potvrđuje i Sotirovski uz dodatak informacije da je na kratko postojao i ugovor sa Kabinetom.

„Po Zakonu o radu ne može da ima dva ugovora u isto vreme. Ovo je čista dezinformacija. Anita je najpre bila radnik GU od kraja avgusta do kraja oktobra kada je formiran Kabinet. Tada joj je raskinut ugovor u GU i napravljen novi u Kabinetu koji je raskinut njenim prelaskom u JKP sredinom novembra“, rekla je Sotirovski.

„U Stalnoj konferenciji gradova i opština, čiji su posao ekspertiza lokalne samouprave i njihov rad, kažu da jedan zaposleni može da bude kod 2 poslodavca, ali uz određene uslove i ograničeno radno vreme. U skladu sa odredbama Zakona o radu zaposleni koji radi sa punim radnim vremenom kod poslodavca može da zaključi ugovor o dopunskom radu sa drugim poslodavcem, a najviše do jedne trećine punog radnog vremena. Ugovorom o dopunskom radu utvrđuje se pravo na novčanu naknadu i druga prava i obaveze po osnovu rada (član 202). Za ovakav rad službenik uprave morao bi da pribavi pisanu saglasnost poslodavca u skladu sa odredbama člana 40 i 41 Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave“ kažu u SKGO za Južne vesti.

Živkovićeva tvrdi da ima saglasnost, ali nije poznato da li ima i ugovor o dopunskom radu u Kabinetu gradonačelnice. Zvanični zahtevi su poslati pre nekoliko dana i očekuje se dostavljanje ugovora ukoliko ga ima.

Pozajmljivanje radnika

Sa druge strane, advokat Marko Krstić iz Niša pojašnjava da čak i da postoji diskreciono pravo na koje se gradonačelnica poziva, gradonačelnik mora da vodi računa po kojem osnovu će lice biti angažovano.

„Taj pravni osnov je u konkretnom slučaju uslovljen radnim odnosom u javnom preduzeću, jer se postavlja pitanje faktičkog ispunjavanja prava i obaveza po ugovoru o radu i ugovoru o dopunskom radu, odnosno kako i da li jedno lice može da postigne i jedno i drugo – zaključuje Krstić.

“Pozajmljivanje” radnika iz javnih preduzeća i uprava nije novina, a to potvrđuje i bivši zamenik gradonačelnika Miloš Banđur (SNS).

„Znam da je to praksa. Da se to dešava. Ako je Grad osnivač onda oni naprave ugovor o pozajmljivanju zaposlenih. To se radilo, a ne znam tačno pravne osnove. To su radili Pravnici“, rekao je Banđur.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar