Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/

Novak Nedić, funkcioner SNS koji je u više navrata povezivan sa Veljkom Belivukom, ponovo je izabran za generalnog sekretara Vlade Srbije.

Kako se navodi na sajtu Vlade, ta odluka je doneta na prvoj redovnoj sednici novog kabineta Ane Brnabić.

Nedić je na tu funkciju prvi put postavljen u maju 2014. Prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije, Nedić je i predsednik Nadzornog odbora JP Službeni glasnik i predsednik Komisije za sprovođenje konkursa za izbor direktora.

Njegovo imenovanje na bilo koju državnu funkciju je sporno jer je dovođen u vezu sa Veljkom Belivukom i pripadnicima njegovog klana, kojima se pred Specijalnim sudom u Beogradu sudi zbog sedam likvidacija i drugih teških krivičnih dela.

O vezama Nedića i Belivukove grupe oglašavao se Vojni sindikat, a o tome su pisali i nezavisni mediji.

Izborni štab Srpske napredne stranke SNS
Novak Nedić. Izborni štab Srpske napredne stranke Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Tako je nedavno nedeljnik NIN došao u posed službene beleške policije od 11. oktobra 2018, koja pokazuje kako je Nedić štitio tu kriminalnu grupu. Sudeći prema tom dokumentu, hapšenje huligana, među kojima su bili i pripadnici navijačke grupe Janjičari koju je predvodio Belivuk, a koji su upali i demolirali klub Komitet, sprečio je upravo generalni sekretar Vlade.

Nedić se s vlasnikom kluba nagodio da povuče izjavu datu na početku istrage, uz obećanje da ga više neće dirati i da će mu nadoknaditi pričinjenu štetu. Nakon toga vlasnik kluba je odustao od gonjenja.

Prema navodima Vojnog sindikata, Nedić je sa žandarmom Nenadom Vučkovićem, Saletom Mutavim i Veljkom Belivukom od februara do juna 2016. godine koristio strelište, naoružanje i municiju Vojske Srbije kako bi uvežbavali gađanje iz vatrenog oružja. To je navedeno i u krivičnoj prijavi koju su dostavili tužilaštvu, a koja je odbijena nakon što su nestali dokazi.

Nije poznato da su nadležni organi, odnosno policija i tužilaštvo, ikada ispitali Nedićeve veze sa Belivukom.

BONUS VIDEO Dogovor Novaka Nedića i Belivuka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare