Foto: Nemanja Jovanović; E-Stock_darja_balsic; : Srdjan Stevanovic/Starsportphoto©; Stefan Tomasevic/ATAImages

Priznanje Veljka Belivuka da je radio za “državu”, bio član SNS, da je njegova grupa razbijala demonstracije, sprečavale mintinge i rušila u Savamali, nije jedino što ukazuje da je Belivukov klan bio povezan s vlašću. Njegovi pripadnici obezbeđivali su inauguraciju predsednika Aleksandra Vučića, dokumenti pokazuju da je generalni sekretar Vlade Novak Nedić bio na vezi s njima, a bivši policijski funkcioner Goran Papić, po prvostepenoj presudi, naredio je da se jednom od vođa klana Marku Miljkoviću vrati blindirani auto koji je bio na proveri.

Ko je rušio u Savamali – pitanje je na koje ni tužilaštvo ni policija nisu dali odgovor već punih šest godina.

Više javno tužilaštvo, koje je trebalo da utvrdi po čijem je nalogu to učinjeno, stavilo je tačku na ovaj slučaj, dok Prvo osnovno javno tužilaštvo i dalje kao NN lica tretira one koje su direktni izvršioci.

Foto: Nemanja Jovanović

Veljko Belivuk, vođa kriminalne grupe kojoj se pred Specijalnim sudom u Beogradu sudi zbog sedam likvidacija i drugih teških krivičnih dela, priznao je pred sudom da sa svojom grupom činio razne usluge za državu i dodao da je učestvovao i u rušenju Savamale.

On je naveo da je član SNS, kao i da je sa Aleksandrom Stankovićem vodio grupu koja je služila za potrebe države sve do njegovog ubistva, nakon čega je on to nastavio da radi.

Povodom priznanja Veljka Belivuka da je njegova grupa rušila u Savamali, oglasilo se Više javno tužilaštvo, koje je saopštilo da Belivuk „ima pravo da slobodno iznese svoju odbranu, pri čemu nije u obavezi da govori istinu“. “Odbrana okrivljenog Belivuka, kao i bilo koga okrivljenog, ne povlači automatski reakcije državnih organa, naročito ukoliko se radi o optužbama koje nisu potkrepljene materijalnim dokazima, odnosno koje okrivljeni može da iznosi bez ikakvih organičenja, a sve u sklopu strategije odbrane i procesne pozicije u kojoj se okrivljeni nalazi“, piše u saopštenju.

„Mi smo tokom noći poslali grupu mladića, jednu mi, jednu Zvonko (Veselinović prim.aut), da se sruši Savamala. Rečeno nam je da nijednom našem članu neće biti ništa i da je za sve zadužen Veselin Milić“, rekao je Belivuk.

Da je neko iz vlasti umešan u rušenje bilo je jasno od prvog dana, kao što je bilo očigledno i da je to učinjeno zbog projekta Beograd na vodi. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da iza rušenja u Savamali stoji vrh gradske vlasti, koju je tada predvodio Siniša Mali.

I Marija Mali, tadašnja supruga u to vreme gradonačelnika Malog, u intervjuu za Krik rekla je da se Siniša hvalio da je učestvovao u rušenju u Hercegovačkoj.

Članovi Belivukovog klana obezbeđenje na inauguraciji

Više nezavisnih medija objavilo je da su pojedini članovi klana Veljka Belivuka obezbeđivali inauguraciju predsednika države, u maju 2017, kada su brutalno napadnuti novinari četiri redakcije.

KRIK je tako otkrio da je među njima bio Borko Aranitović, koji je bio blizak Saletu Mutavom (Aleksandru Stankoviću), koji do ubistva bio vođa sada Belivukovog klana. Sa druge strane, Insajder je otkrio da je novinarima na inauguraciji pretio Marko Todorov, navijač Partizana.

Foto: E stock/Aleksandar Bačlija

Dnevni list “Danas” objavio je fotografije nasilnih događaja sa inauguracije. Na njima se vidi kako u prisustvu policije u civilu, koja uopšte ne reaguje, obezbeđenje mitinga davi i fizički nasrće na novinarku tog lista Lidiju Valtner, fotoreportera “Tanjuga” Milutina Markovića i učesnika “Protesta protiv diktature” Marka Radosavljevića.

Novak Nedić i veza s Belivukom

Generalni sekretar Vlade i funkcioner SNS Novak Nedić u više navrata dovođen je u vezu sa Veljkom Belivukom. Prema navodima Vojnog sindikata, Nedić je sa žandarmom Nenadom Vučkovićem, Saletom Mutavim i Veljkom Belivukom od februara do juna 2016. godine koristio strelište, naoružanje i municiju Vojske Srbije kako bi uvežbavali gađanje iz vatrenog oružja.

Izborni štab Srpske napredne stranke SNS
Novak Nedić. Izborni štab Srpske napredne stranke Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

To je navedeno i u krivičnoj prijavi koju su dostavili tužilaštvu, a koja je odbijena nakon što su nestali dokazi.

Takođe, NIN je došao u posed službene beleške policije od 11. oktobra 2018, koja pokazuje kako je Nedić štitio Belivukovu grupu. Sudeći prema tom dokumentu, hapšenje huligana, među kojima su bili i pripadnici navijačke grupe Janjičari koju je predvodio Belivuk, a koji su upali i demolirali klub Komitet, sprečio je upravo generalni sekretar Vlade.

Pročitajte još...

On se s vlasnikom kluba nagodio da povuče izjavu datu na početku istrage, uz obećanje da ga više neće dirati i da će mu nadoknaditi pričinjenu štetu. Nakon toga vlasnik kluba je odustao od gonjenja.

Cvijić: Isplivali dublji dokazi o vezi vlasti i Belivuka

Vuk Cvijić, novinar NIN-a, navodi za “Novu” da smo svi videli putem TV prenosa ili na stadionima da je pomenuta grupa zavodila red na tribinama i tukla ljude koji su skandirali protiv vlasti. Takođe, kako dodaje, videli smo i da se pripadnici te grupe na pojedinim demontracijama obračunavaju sa demonstrantima.

Cvijić kaže i da su isplivali dublji dokazi – jedan od njih je gore pomenuta službena beleška, a drugi analiza prepiske Belivuka i glavnog koordinatora Žandarmerije Nenada Vučkovića.

Vuk Cvijić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

“Oni razgovoraju oko odlaska na utakmice, oko postupaka koji se vode protiv Belivuka, prodaje karata. Tu spominju glavnog šefa, šefa, ministra, Nebojšu, Andreja, Dijanu… Policija se do sada potrudila jedino da identifikuje da se iza Dijane nalazi Dijana Hrkalović”, podseća Cvijić.

On navodi i da ni Vučković ni Novak Nedić nikad nisu saslušani, iako se pominju u više slučajeva.

“Nedića smo viđali i ranije, 2014. na stadionu Partizana. Grupa oko Belivuka je preuzela kontrolu na tribinama kada su bili izbori za upravu u FK Partizan. Nedić je ispred te grupe predlagao članove uprave. Između ostalog predložio je žandarma Nenada Vučkovića i Gorana Colića, funkcionera BIA”, kaže Cvijić.

BONUS VIDEO Dogovor Novaka Nedića i Belivuka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare