Srbislav Filipović Foto: N1

Skupština Srbije odavno ne izgleda kao parlament u kojem se diskutuje o zakonima i temama koje su važne za građane, već sve više liči na rijaliti program u kojem se političari takmiče ko će “kvalitetnije” da uvredi svog protivnika. Među poslanicima koji su se posebno istakli u svojim nastupima i uvredama na račun neistomišljenika, naročito se izdvaja Srbislav Filipović, preletač i maskota Aleksandra Vučića.

Skupština Srbije odavno ne izgleda kao parlament u kojem se diskutuje o zakonima i temama koje su važne za građane, već sve više liči na rijaliti program u kojem se političari takmiče ko će “kvalitetnije” da uvredi svog protivnika. Među poslanicima koji su se posebno istakli u svojim nastupima i uvredama na račun neistomišljenika, naročito se izdvaja Srbislav Filipović, preletač i maskota Aleksandra Vučića.

Pročitajte još...

Govoreći o incidentu koji se prethodne nedelje dogodio u zgradi Predsedništva, a u kom su, pored predsednika Vučića, učestvovali predstavnici Narodne stranke, Vuk Jeremić, Miroslav Aleksić, Borislav Novaković i Vladimir Gajić, Filipović je u svom maniru izvređao opoziciju, rekavši da su “četiri praseta došla na megdan lavu Vučiću”.

“Došla četiri praseta i razbežala se na sve strane kad je došao lav pred njih. Pobegli mali miševi”, zaključio je Filipović.

Ko je Srbislav Filipović

Filipović je rođen 1984. godine i po zanimanju diplomirani ekonomista. Pored poslaničkog mesta u Skupštini Srbije, na koje je došao 2016. godine, on takođe obavlja i funkciju odbornika u Skupštini grada Beograda.

Međutim, manje je poznata činjenica da je “mladi lav” Srpske napredne stranke, pre članstva u vladajućoj partiji, bio član još dve stranke G17 i Demokratske stranke.

Naime, na društvenim mrežama već godinama kruži dokument beogradskog Gradskog odbora Demokratske stranke u kojoj se navodi da je tadašnji kandidat za odbornika opštine Stari grad iz redova G17 , dvadesetogodišnji Srbislav Filipović, prelazi u njihove redove.
Kao razlog preletanja Filipović je naveo želju da “Srbija napreduje”.

“Verujem da je Demokratska stranka ta koja, kako je to govorio Zoran Đinđić, vuče ‘evropska kola’ i želim da najorganizovanijoj i najenergičnijoj stranci da pomognem da ta kola što pre stignu tamo gde svi želimo da budu – u Evropi”, stoji u Filipovićevoj izjavi iz 15. septembra 2004. godine.

Godinama kasnije isti Srbislav Filipović, koji je Demokratsku stranku doživljavao kao najorganizovaniju političku organizaciju koja Srbiju vodi u Evropsku uniju, isticao je da “DS više nikada neće imati priliku da pljačka Beograđane”, “ Da DS ne treba da drži drugima lekcije iz demokratije”, a upitao ih je šta su radili dok su bili 12 godina na vlasti.

Kad su ga korisnici društvene mreže Tviter podsetili da je bio član Demokratske stranke i da je ta partija u lošem stanju baš zato što je primala u članstvo ljude poput njega, on je odgovorio.

“Bivše članove DS ste nazvali debilima, a hoćete da pobedite na nekim od izbora. Sve koji nisu za vas nazivate botovima, sendvičarima ili ludacima. A ko onda treba da glasa za vas!? Niko. Niko normalan nije ostao član te žute interesne grupe”.

Preletanje nije bilo lako, morao je da se dokazuje

Uoči novogodišnjih praznika na društvenim mrežama isplivale su fotografije jurišnika SNS-a koji je pre tačno deset godina, odnosno 2010. godine, na ulicama Beograda zajedno sa Aleksandrom Vučićem, tada potpredsednikom Srpske napredne stranke, delio paketiće prerušen u Deda Mraza.

Kako su mediji tada pisali, predstavnici Srpske napredne stranke podelili su tada ispred restorana „Ruski car“ oko 300 paketića beogradskim mališanima povodom novogodišnjih praznika.

“To je samo jedna u nizu akcija kojom želimo da pokažemo da nam je stalo do dece i njihove budućnosti. U vreme kada su ljudi siti svih nas političara, kada gledaju kako da pronađu malo izlaza, želimo da im ne otežavamo, bar danas“, rekao je tada Vučić tim povodom.

Srbislav Filipović, tada evidentno glavna maskota partije, tokom godina je evoluirao pa je danas došao i do poslaničke klupe i prilike da pokaže da pripada grupi najkrvoločnijih kerbera vladajuće stranke.

Tako je izgledala katarza mladog Filipovića, koja čini se još uvek traje, jednako koliko i njegovo dokazivanje novim šefovima u SNS. U tu svrhu, on je tokom jednog od svojih govora u Skupštini Srbije rekao kako je bivši predsednik DS, a sada lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas “lopov, izdajnik i kriminalac”.

I nije se zaustavio na tome. Dodao je da je Đilas “inspirator napada na porodicu Aleksandra Vučića, pozivanja na silovanje njegove ćerke i na iživljavanje nad Vučićevim sinovima“, a govorio je da lider SSP kuje i zaveru za ubistvo predsednika Srbije.

Pored političara, Filipović se svojevremeno svađao i sa crtežima proslavljenog karikaturiste Predraga Koraksića Koraksa, kojem je poručio da je “zreo za psihijatriju”, dok je sebe opisao kao poslanika koji “voli da se usavršava”.

“Želimo da se usavršavamo svakog dana, ali ne tako što ćemo se svađati, već da radimo na sebi, da idemo u biblioteku, da učimo. Ne možete to sa onima koji su bili na vlasti”, pohvalio se Filipović.

Incident sa automobilom

U januaru 2019. Godine je objavljena vest kako je Filipoviću neko razlupao automobil u centru Beograda, a ovaj poslanik je odmah rekao da je pomenuti incident rezultat “fantomskih šetnji”, a zatim da je Dragan Đilas “sa svojim idiotima” razlupao njegov auto i da ga zbog toga “čeka”.

“Đilase, čekam te ispred moje zgrade. Čekam te ispred onih kola koja si sa svojim idiotima lupao. Čekam te ispred onog interfona na koji ste više puta zvonili i pretili. Čekam da dođeš i da plačeš, jer ti to jedino umeš. Zato i nećeš doći. Kukavica si. Nemas ti hrabrosti da se pojaviš bilo gde, osim da pretiš preko nekih falš novinara i portala. Nemaš ti hrabrosti da udariš, nego obično šaljes onog debila Boška ili Noga”, napisao je na Fejsbuku poslanik Filipović, koji “predano radi na sebi”.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare