Josip Juratović Foto:Monika Skolimowska / AFP / Profimedia

Poslanik Bundestaga Josip Juratović, koji je na čelu Komiteta za Zapadni Balkan, izjavio je u emisiji Iza vesti da je lobiranje legalno, ali da ima svoje granice. Dodao je da je to pre svega "loš signal prema iskrenim demokratskim strukturama u Srbiji".

Kako saznaje N1, finalni sastanak na kome bi trebalo da budu usklađeni i objavljeni amandmani na izveštaj Evropskog parlamenta o napretku Srbije biće održan 14. aprila. U međuvremenu, Telekom Srbija nastavlja sa lobiranjem u pokušaju da izbegne spominjanje u izveštaju.

Prema rečima Juratovića, EU, odnosno Evropski parlament, gde se prave ti izveštaji, čine ljudi različitih profila.

„Nisu svi sveci. Slučaj Telekoma, znamo da je bio slučaj gde se jedan kolega suprotstavio tome, koji je iz Pučke stranke, možemo mnogo spekulisati oko toga, on je pojedinac i to ne prolazi. Jedno je jako bitno u EU, imamo mehanizme gde pojedinci mogu imati mišljenja oko pojedinih tema, ili izveštaja, ali kroz većinu ne prolazi, i to neće proći kroz većinu“, kaže on.

Kako je rekao, to je „jako loš signal“.

„Pre svega loš signal prema iskrenim demokratskim strukturama u Srbiji koje su i tako u katastrofalnoj situaciji, onda se još osećaju izdano od pojedinaca u EU. Meni je to jako žao“, kaže.

EU se, ponavlja, sastoji od parlamentaraca različitih profila i ideologija.

„To su pojedinici, ali ja ne verujem da to može lako proći. Može možda jedanput proći, možda neko u komisiji ili odboru nije imao dovoljno informacija, ali to neće proći. Koliko god to ružna slika bila, to ne može biti dugoročno, istina uvek izlazi na videlo, ima mnogo više iskrenih demokrata koji rade svoj posao sa punom savešću kao demokrate“, kaže on za N1.

Na konstataciju da Telekom emituje RT u Srbiji, Juratović kaže da „oštro osuđuje i ponašanje određenih firmi koje čak i plaćaju reklame po medijima koji su jasno proruski mediji“.

„Što se Telekoma tiče, Telekom je firma o kojoj ne odlučuje politika, iako u delovima Telekoma ima i državnih delova, ali Telekom kao takav, to je za svaku osudu, i to treba tematizirati, ja mislim da će Telekom, bitno je da nezavisni mediji to iznesu u javnost, pa da će dobro razmisliti ubuduće kako će se postaviti po pitanju te teme“, kaže on.

Objašnjava da je izvestilac ključna osoba, ali da postoji i tim.

„Ima nas više izvestilaca, imamo ih u različitim stranka,a različitim klubovima zastupnika… Ja sam dugo u nemačkom Bundestagu, neko ko jako dobro situaciju, i kroz svoje poreklo, ali se i bavim tom temom godinama, pa imate neki rejting gde iz drugih stranaka dođu kod mene, pitaju me kako ja to vidim, što se tiče izvestilaca, to je i individualno pitanje, jer na kraju krajeva od mene zavisi da li ću ja nešto prećutati ili ne“, kaže.

Opširnije čitajte na N1.

***
BONUS VIDEO – Ponoš: Telekom je novo srce Srbije koje ne pumpa krv i emocije, nego pare

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar