Ivan Duzlevski
Ivan Duzlevski Foto: N1

"Javnost ima pravo da očekuje odgovore vezano za predmet formiran zbog optužbi iznetih protiv Dragana Markovića Palme", izjavio je danas Ivan Duzlevski iz Udruženja tužilaca Srbije za N1 televiziju.

Istovremeno, stiče se utisak da zbog napada i kontranapada koji se iznose u javnosti “imamo jedno suđenje van pravosudnih institucija”.

Pročitajte još:

“Javnost s pravom očekuje odgovore, ali treba voditi računa da se to preseli u sudnice, odnosno u ovom slučaju pred javno tužilaštvo”, rekao je Duzlevski za N1.
Prema njegovim rečima, na taj način se ugrožavaju vladavina prava i efikasnost krivično-pravnog sistema u Srbiji.

Za same žrtve to znači da se stvara osećaj nesigurnosti, ugrožavaju im se pravo na privatnost, bezbednost i porodični život i gube poverenje u institucije, kaže on.

Takođe, po zakonu mora da se poštuje pretpostavkom nevinosti, dodaje.

“Zbog toga je osetljiva uloga i položaj javnog tužilaštva u celoj ovoj stvari”, kaže.

Duzlevski objašnjava da je predmet u fazi “preliminarnog ispitivanja navoda iz krivične prijave” I da još uvek nije pokrenut krivični postupak.

“Samim tim, kako nemamo još uvek krivični postupak, nemamo ni aktere tog postupka… Marković se u javnosti tretira kao okrivljeni, imamo utisak da optužnica samo što nije, a on još uvek nema svojstvo osumnjičenog lica”, kaže on.

Dragan Marković Palma
Dragan Marković Palma. Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Sa sruge strane, ne znamo da li su oštećeni do sada davali iskaze u tužilaštvu, a najjači dokaz bili bi svedočenja žrtava i svedoka-očevidaca, dodaje.

“Svedoci bi mogli ukazati na druge svedoke, na materijalne dokaze, i onda već imamo jedan čvrst predmet”, govori Duzlevski.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare