Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Poslanici vladajuće koalicije u današnjoj skupštinskoj raspravi založili su se za to da Skupština Srbije i ubuduće bira sudije i usprotivili se najavljenim promenama Ustava kojim bi to trebalo da bude onemogućeno.

Predsednik Odbora za pravosuđe Vladimir Đukanović nekoliko puta je ponovio da sudija treba da se „bira jednom zauvek“ i da to treba da čini Skupština, kao „sprega između naroda i suda“.

On tvrdi da one zemlje koje od Srbije traže da političari ne biraju sudije, nemaju takve zakone i da ni kod njih sudstvo nije nezavisno.

Ponovio je da francuski predsednik deklarativno predlaže sudije, a da bi se kod nas svi pobunili kada bi se predložilo da to radi i predsednik Srbije.

Đukanović je rekao da ne može Visoki savet sudstva da bude moćniji od Skupštine i da „nije normalno“ to što traži Venecijanska komisija Saveta Evrope – „da sudije same sebe biraju“.

„Evropa želi da nas dresira i da nas uči kako se vrši velika, a kako mala nužda“, rekao je poslanik Đukanović u Skupštini.

Poslanik SPS i advokat Toma Fila podržao je Đukanovićev govor i rekao da želi da s njim podeli odgovornost za takav stav.

Fila je rekao takođe da prvi izbor sudija mora da obavlja Skupština jer „sud sudi se u ime naroda, a ne u ime Visokog saveta sudstva“.

I on je kritikovao stav Venecijanske komisije da desetoro ljudi bira sudije „jer nije sudska vlast od boga data“.

Potom je počela raspravu o Kodeksu ponašanja poslanika.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare