Marinika Tepić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U predlogu hitne rezolucije o Srbiji, koja će se sutra naći na dnevnom redu u Evropskom parlamentu, evroposlanici su istakli da su veoma zabrinuti zbog nedostatka slobode medija u Srbiji, kao i zbog toga što je na televiziji "koju sponzoriše srpska vlast" (TV Pink) napadnuta potpredsednica SSP, Marinika Tepić. Oni su istakli da je nedopustivo targetiranje ljudi zbog etničke pripadnosti.

Na sutrašnjoj plenarnoj sednici Evropskog parlamenta naći će se predlog hitne rezolucije o Srbiji, u kojoj se poseban akcenat stavlja na prinudni rad zaposlenih radnika iz Vijetnama u kineskoj fabrici Linglong, nasilju koje je viđeno tokom nedavnih ekoloških protesta, problemima sa korupcijom i vladavinom prava, kao i na napade na medije i predstavnike opozicije.

Foto: Printscreen

Zajednički predlog Rezolucije u EP potpisali su poslaničke grupe Renew Europe (“Obnoviti Evropu/liberali), Zeleni, poslanička grupa S&D (socijaldemokrate), predstavnici Levica. Za razliku od prethodnih slučajeva, iza dokumenta su ovog puta stali i predstavnici Evropske narodne partije (EPP) koja je u prošlosti gajila bliske odnose sa Srpskom naprednom strankom, koja je ujedno i njihov pridruženi član.

U dokumentu koji eksluzivno objavio naš portal, poslanici EP su izrazili zabrinutost zbog toga što se rad nevladinih organizacija odvija u okruženju koje nije otvoreno za kritiku i upozoravaju da su nedopustivi napadi, poput onog koji je viđen na televiziji Pink, kad je potpredsednica SSP Marinika Tepić izvređana zbog njenog etničkog porekla.

Foto: Printscreen

“Žalimo zbog nedavnih napada na liderku Ujedinjene opozicije Srbije Mariniku Tepić, koji su viđeni na TV kanalu koji sponzoriše vlada. Pozivamo vlast u Srbiji da otvori prostor za civilno društvo i nezavisne medije i da im osiguraju rad bez ograničenja, zastrašivanja i da prekine sa kriminalizacijom njihove aktivnosti”, napominje se.

Pročitajte još...

Evroposlanici pozivaju vladu Srbije da radi na efikasnim i proverljivim, fundamentalnim reformama i da se pozabavi strukturnim reformama i nedostacima u oblastima vladavine prava, osnovnih prava, slobode medija, borbe protiv korupcije i funkcionisanja demokratskih institucija i javne uprave.

“Žalimo zbog dugoročnih trendova medijske pristrasnosti i brisanja granica između aktivnosti državnih službenika, policije i stranačkih političara. Istovremeno, žalimo zbog pogoršanja slobode medija i porasta uvredljivog jezika, zastrašivanja, pa čak i govora mržnje prema predstavnicima opozicije, nezavisnim intelektualcima, nevladinim organizacijama, novinarima i istaknutim pojedincima. Pozivamo srpske vlasti da preduzmu hitne mere kojima će garantovati slobodu izražavanja i nezavisnosti medija”, navodi se u predlogu rezolucije.

Detalje hitne rezolucije o Srbiji o kojoj će sutra diskutovati poslanici EP, možete pročitati na posebnom linku.

BONUS VIDEO: Gostovanje Marinike Tepić u Newsmax Adria

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar