Aleksandar Vučić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Nakon sramnih izjava poslanice SNS Biljane Pantić Pilje da su TV N1 i Nova S antisrpski mediji, strani plaćenici i domaći izdajnici, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na RTS da je poslanica SNS pogrešila. Ipak, u vreme devedesetih i vlasti Slobodana Miloševića i sam Vučić je na isti način etiketirao nezavisne medije, čiji novinari su bili proganjani, praćeni, zatvarani…, a jedan je i ubijen.

Retorika koju smo prethodnih nedelja čuli na sednicama Skupštine nesumnjivo je podsetila na onu iz vremena ratnih devedesetih godina. Tako je poslanica SNS Biljana Pantić Pilja nazvala N1 i Novu antisrpskim medijima.

„Ovim nezavisnim medijima N1 i Nova S, antisprskim medijima, nema tu trunke nezavisnosti i njih može opisati samo jedna rečenica – domaći izdajnik, strani plaćenik“, navela je Pantić Pilja.

Da su mu ovakvi navodi stranačke koleginice prihvatljivi, za naš portal rekao je i Aleksandar Martinović, da bi Aleksandar Vučić rekao gostujući na RTS da je ona pogrešila. Ali ni to nije prošlo bez onog „ali“.

„Pogledajte to licemerje. Jedno 24 sata kukaju kako je jedna naša poslanica, a pogrešila je… Meni to nije teško da kažem… Tu retoriku o domaćim izdajnicima to imate u njihovim medijima i odnosi se na mene, svakoga dana“, naveo je Vučić i dodao da svaki danas sluša da je veleizdajnik, kako predvodi „homoseksualne goluzane“, što, kako je rekao, govore „njihovi najistaknutiji novinari“.

„Mi smo krivi, ako smo isti kao oni. Mi moramo da se razlikujemo“, naveo je Vučić.

Iako mnogi dovode u pitanje navode, pa i lično priznanje Vučića, da se promenio u odnosu na 90-te godine, kada je bio funkcioner Srpske radikalne stranke i ministar informisanja, njegove izjave nekad i danas svakako se razlikuju.

Aleksandar Vučić Foto:printscreen/RTS

Vučić je pre 21 godinu, govoreći o nezavisnim medijima, bio na liniji upravo onog što je poslanica SNS pre nekoliko dana govorila o Novoj i N1. Kako je preneo Danas, on je tako u decembu 1999. rekao da je ta godina za informisanje u Srbiji bila jedna od najtežih.

„Kao zemlja trpeli smo permanentni informativni pritisak, često pravu medijsku torturu od strane zapadnih medijskih kuća i neskriveno od njihovih domaćih ekspozitura“, naveo je tada Vučić.

Vučić je govorio i da su neki domaći mediji imali zadatak da pripreme narod na agresiju na Srbiju i SRJ i da podrže „NATO bombardovanje zemlje, ubijanje naroda, ubijanje Srbije i SRJ“. On je tada apostrofirao Asocijaciju nezavisnih elektronskih medija i njeno rukovodstvo, novinsku agenciju Beta i dnevni list Danas.

Poznata je i njegova poruka upućena vlasniku Dnevnog telegrafa Slavku Ćuruviji, koji je kasnije ubijen.

„Osvetiću se kad-tad Slavku Ćuruviji za laži koje o meni objavljuje ‘Dnevni telegraf'“, govorio je Vučić.

Foto: EV/REUTERS/Guliver

On je, kao ministar informisanja, bio predlagač Zakona o informisanju, zbog kojeg su drakonski kažnjavani mediji. Kako je jednom prilikom rekla Gordana Suša za N1, 250 novinara je pozivano na informativne razgovore, pet ih je bilo u zatvoru, a jedan od novinara koji je samo na prozor svoje redakcije stavio „free media“ osuđen je na godinu dana.

Vučić je jednom prilikom objasnio da je njegov zakon o informisanju „uspeo da reguliše i koliko je moguće spreči emitovanje neprijateljskih psihološko-propagandnih servisa, kao i kleveta i laži“, preneo je nedeljnik „Vreme“.

Upitan kako se oseća, odnosno da li se stidi toga što je bio ministar informisanja u vreme Slobodana Miloševića, Vučić je pre pet godina rekao da se oseća nelagodno zbog Zakona o informisanju koji je tad predložio.

„To je bio veoma glup zakon o informisanju i ja sam to priznao svom narodu“, naveo je on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare