DS
Foto: Arhiva

Sukobi u Demokratskoj stranci odavno nisu samo unutarstranačko pitanje, a o njima izbegavaju da se izjašnjavaju još samo njihovi koalicioni partneri iz Udružene opozicije Srbije. Ipak, pojedini u izjavi za portal Nova.rs poručuju demokratama da je pravi neprijatelj iza vrata DS i da na ovaj način štete ne samo svojoj stranci, već i kompletnoj opoziciji.

Poslednjih meseci došlo je do ozbiljnih podela u Demokratskoj stranci, podnošenja krivičnih prijava i pokretanja disciplinskih postupaka koji bi, prema najavama, trebalo da budu okončani isključenjima niza funkcionera iz te partije.

Kulminacija bi mogla da se očekuje krajem septembra, kada će biti održani stranački izbori, koje je inicirala jedna struja, a koju predvode Branislav Lečić, Balša Božović, Vida Ognjenović… Vrh stranke ih ne priznaje i smatra lažnima.

Većina sagovornika iz Udružene opozicije Srbije, koji su praktično koalicioni partneri DS, izbegavaju da govore da li bi sarađivali sa funkcionerima koji bi bili izabrani na tim izborima.

Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke, kaže za Nova.rs bi demokrate sukobe između sebe trebalo da razreše i da se dogovore kada će biti održani izbori.

Foto:Screenshot N1

„To je moje lično mišljenje. U DS bi trebalo da budu svesni da je neprijatelj iza njihovih vrata, a ne unutar njih, i da se zove Aleksandar Vučić i njegov režim“, navodi ona.

Miroslav Aleksić, stranački kolega Sande Rašković Ivić, ističe da je DS jedan veliki brend i da bi voleo da ta partija prevaziđe svoje unutrašnje nesuglasice.

Foto: N1

„Ja se ne bih previše mešao u to, jer su to njihova unutarstranačka pitanja. Ja im želim da to što pre prevaziđu i da svi zajedno ojačamo svoje organizacije jer ćemo se tako lakše suprotstaviti ovom režimu i Aleksandru Vučiću“, navodi on za naš portal.

Kako dodaje, Narodna stranka nije ta koja može da daje ili oduzima nekome podršku, ali će svakako prihvatiti sve ono što oni budu odlučili.

„Ko god bude vodio DS danas ili sutra, nama će biti partner u borbi za smenu vlasti“,kaže Aleksić za naš portal.

Đorđe Vukadinović, koji se kao pojedinac pridružio UOS-u, ističe da mu je žao zbog dešavanja u DS.

Foto: medija centar beograd

„Mislim da će to da doprinese slabljenju ne samo DS, već i čitavoj opoziciji. U velikoj meri to će doprineti zloj krvi koja postoji u javnosti i na društvenim mrežama. Mogu samo da apelujem politički da pronađu zajednički jezik i kompromis, iako sam svestan analitički da je sve otišlo predaleko“, kaže Vukadinović za Nova.rs.

„Nikada ne bih sarađivao sa njima“

Daleko otvoreniji od ostalih naših sagovornika je Janko Veselinović, lider Pokreta za preokret. On navodi da izbori koje organizuje jedna struja u DS nisu nikakvi izbori i da je to „više nego smešno“, te da „nikada ne bi sarađivao sa ljudima koji su bili protiv bojkota i radili na legitimizaciji Vučićevih lažnih izbora“.

Janko Veselinović

„Zajedničko većini njih je osporavanje jedinstva opozicije, što su dokazali izlaskom na prethodne beogradske izbore, kada nisu dokučili ni cenzus. Pogledajte njihove izjave prethodne tri godine. Legitimno je izaći iz stranke i realizovati svoju politiku, ali raditi nešto pod firmom postojeće stranke, suprotno legalnom rukovodstvu, je nemoralno. Ta ekipa ima istu sudbinu kao ljudi koji su potpisali Deklaraciju 21. Da li je iko ikada čuo Vidu Ognjenović, Kenu i druge da govore o diktatorskom režimu? Neka mi neko nađe te tekstove. I na kraju, u Srbiji se već dobro zna ko je vera, a ko nevera, ma koliko god to tradicionalno zvučalo“, kaže Veselinović.

(Nataša Latković, Vojislav Milovančević)

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare