Foto: Arhiva

Gotovo svi lideri opozicije odazvaće se pozivu predsednika SDS Borisa Tadića na dogovor o strаtegiji dаlje opozicione borbe, budući da svi dosadašnji modeli, kako je naveo, nisu dali rezultat.

Konsolidacija u redovima crnogorske opozicije, koja je posle tri decenije srušila sa vlasti partiju Mila Đukanovića, mogla je da posluži i kao dobar primer kolegama iz Srbije, koji u proteklih osam godina ne nalaze način da se ozbiljnije suprotstave vlasti Aleksandra Vučića.

Možda je baš njihov uspeh dao ideju Borisu Tadića, bivšem predsedniku države i lideru SDS, da pozove sve opozicione lidere nа dogovor i pronаlаženje „nаjefikаsnije strаtegije zа pobedu nаd režimom“.

„Očigledno je dа svi dosаdаšnji modeli nisu dаli rezultаt i dа se opozicionа borbа više svodilа nа borbu zа bolje mesto nа Titаniku, nego zа pobedu nаd režimom. Potpisivаnje Vаšingtonskog sporаzuma je poslednji аlаrm zа upozorenje dа je krаjnji trenutаk zа strаtešku konsolidаciju opozicije“, rekao je Tаdić.

Boris Tadić
Boris Tadić; Foto: Vesna Lalić

On je dodao da je potrebno ne sаmo orgаnizovаti opoziciju u više kolonа, već redefinisаti i kriterijume po kom se formirаju te kolone.

Ostali lideri opozicije u razgovoru za Nova.rs navode da su spremni da prihvate Tadićevu inicijativu.

Da će Stranka slobode i pravde odgovoriti na poziv Borisa Tadića kaže i Borko Stefanović, zamenik predsednika SSP. On navodi da je ta partija uvek za razgovor opozicije i aktivnosti koje doprinose udruživanju sprske opozicije i stvaranju snažnog opozicionog fronta.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Inicijativa je pažnje vredna, iako ne vidim potrebu da se preko medija to komentariše. Važno je da se opozicija udružuje i jača“, kaže Stefanović.

„Niko od nas ne može samostalno protiv vlasti“

Lider Dveri Boško Obradović kaže da nije dobio nikakav konkretan poziv od bilo koga za bilo kakve dogovore u opoziciji, ali da će se odazvati pozivu na takve vrste konsultacija. On, međutim, ističe da nije siguran da nosioci toga mogu biti vodeći predstavnici bivše vlasti.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Svaki razgovor unutar opozicije je dobra i korisna stvar, jer niko od nas samostalno ne može da pobedi ovu vlast. Srpski pokret Dveri će se uvek odazvati takvoj vrsti konsultacija iako nismo deo Udružene opozicije Srbije i nastupamo samostalno. Nisam samo siguran da nosioci toga mogu biti vodeći predstavnici bivše vlasti, jer građani traže nove i nekompromitovane ljude. To je pokazao i primer Crne Gore“, navodi Obradović za Nova.rs.

I predstavnici Pokreta slobodnih građana spremni su da se pojave na sastanku koji je inicirao Boris Tadić.

Pavle Grbović, zamenik predsednika PSG, navodi da taj pokret nema luksuz da odbije poziv na zajedničko delovanje zbog ličnih animoziteta, ali da isto tako ne bi smeli da robuju „lošim rešenjima samo da bi se po svaku cenu stvorio privid jedinstva“.

Pavle Grbović Foto:TANJUG/ ANDRIJA VUKELIĆ

„Svako od nas može da odvoji nekoliko sati i da makar sasluša šta ko ima da kaže. Ukoliko je predlog besmislen, najlakše je odbaciti ga, ali ne treba unapred negirati šansu da neko ima dobru ideju, pogotovo kada je reč o čoveku sa takvim iskustvom“, ističe Grbović.

Zoran Lutovac Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

 

„Neophodne kadrovske promene“

Zoran Lutovac, predsednik DS, ističe da je reforma opozicije preko potrebna srpskom društvu kako bi se artikulisalo većinsko nezadovoljstvo građana Srbije. On za Nova.rs kaže da je neophodne izvršiti kadrovske i organizacione promene, ukoliko opozicija želi da pridobije poverenje građana.

„Pokrenuli smo reformu DS kako bismo na sopstvenom primeru pokazali da želimo da otvorimo prostor za nove, čestite i nepotrošene ljude u politici. Opozicija bi trebalo da se reformiše na isti način. Važno je kreirati političku ponudu koja može biti dovoljno snažna da pobedi režim. U tom smislu DS je spremna da bude predvodnik u stvaranju uslova za suštinske promene i da čuje svaki konstruktivan predlog, svaku ideju koja vodi ka tom cilju“, ističe Lutovac.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare