Emisija 360 stepeni Zdravko Ponos
Zdravko Ponoš Foto:N1

Potpredsednik Narodne stranke i bivši načelnik Generalštaba Srbije Zdravko Ponoš kaže da Ministarstvo odbrane zataškava smrt starijeg vodnika prve klase Vojske Srbije Dejana Stojkovića, koji je preminuo tokom nedavne vojne vežbe na Pešteru. Kako Ponoš tvrdi, Stojković nije preminuo zbog zdravstvenih problema kako je objavljeno javnosti, već zbog toga što se zbog previsoke temperature upalio alarm i protivpožarni sistem.

Ponoš je o ovome govorio i prethodnih dana, a svoje navode je ponovio i u emisiji „360 stepeni“ na televiziji N1.

„Ja mislim da je Ministarstvo odbrane u međuvremenu to na neki način i potvrdilo, ali nije toliko poenta u mom prozivanju šta se stvarno desilo, već šta god da se desilo bilo je zataškavanja. Nije isto da li je neko preminuo zbog lošeg zdravstvenog stanja ili je bio neki faktor koji je doveo do toga. Odakle meni informacije? Pa znate, ja sam proveo skoro ceo život u vojsci, naravno da je ostalo dosta ljudi sa kojima sam ja zadržao blisku komunikaciju i naravno da moram da ih čuvam, jer ne bi bilo blagotvorno po njihovu karijeru da se zna da su u kontaktu sa mnom. Ali to ne bi trebalo da bude tako, to bi trebalo da bude informacija koja je potpuno dostupna svakome. To ne sme da bude tajna da je neko izgubio život izvršavajući zadatak i da se desio neki nesrećan događaj. Da li je bila tehnička neispravnost, šta god da je bilo, to ne sme da se krije“, rekao je Ponoš.

Nebojsa Stefanovic i Aleksandar Vucic
Nebojša Stefanović i Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Na pitanje šta je cilj bilo kome iz Ministarstva odbrane da tako nešto sakrije, Ponoš kaže:

„Ja mogu samo da nagađam, jedna od stvari je to što ta cela vežba nije bila vežba, to je bila jedna demonstracija za potrebe trgovaca oružjem, jedan scenario koji se ponavlja od pre dve godine. Nije trebalo da se nasikira državni vrh koji je tu došao slavodobitno i to je ono što je porazno. Kad neko izgubi život izvršavajući zadatak onda to jeste važno. Onda to ne sme da ode u drugi plan iz bilo kog drugog razloga, političkog, marketinškog, šta god da je po sredi. To je moralo da se saopšti javnosti i njegovoj porodici. On se poneo kao pravi komandir. Potrudio se da svi pre njega napuste vozilo, pa tek onda on. I onda on više nije mogao da napusti to vozilo, a još ako je tačno da je imao naređenje da sačekaju malo sa tim izlaskom, onda je on sve uradio kako treba i njegova porodica i njegova deca treba da znaju da je on umro kao ozbiljan vojnik, odgovorno izvršavajući svoj zadatak, a to moraju da znaju i pripadnici vojske, jer se na takvim primerima uče“, rekao je Ponoš i dodao:

„To je tačno. Ja nisam hteo da izlazim sa tim u javnost dok to nisam proverio i dok taj čovek ne bude sahranjen. Vojska mora da izađe sa kompletnim izveštajem, davno je ova vojska imala uhodan sistem kako se pristupa takvim događajima, komisija utvrdi odgovornost, izađe se sa kompletnom informacijom. Ovde je vežba počela, a da niko od rukovodilaca ni vojnih ni političkih nije izrazio ni saučešće porodici. Ta vežba će biti zapamćena po tome, a ne po tome šta je Vučić rekao“, zaključio je Ponoš.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare