Foto:Nova.rs

U Hramu Svetog Save u Beogradu danas je služen  pomen ubijenom lideru Gradjanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliveru Ivanoviću, kom je prisustvovala premijerka Srbije Ana Brnabić.

Autori: Beta, Kossev

Brnabić je ponovila da se Vlada Srbije „neće smiriti dok se ne istraži taj užasan zločin“, kao i da Priština opstruiše ceo proces.

Oliverova supruga Milena sa njihovim sinom, Foto:TANJUG/TARA RADOVANOVIC

Beogradski mediji prenose da je Brnabić navela da su postojali pokušaji političkih optužnica koje su se, kako je kazala, završile time da je na kraju optužena Ivanovićeva sekretarica.

Foto:Nova.rs

„To govori o ozbiljnostri istrage u Prištini i njihovim namerama… Da je Prištini bilo u interesu da nadje počinioca i nalogodavce, svakako bi i današnji epilog bio drugačiji“, rekla je Brnabić.

Foto:Nova.rs

Istovremeno, više desetina građana Kosovske Mitrovice okupilo se jutros nešto posle 8 sati na mestu gde je ubijen Oliver Ivanović kako bi mu odali počast i zapalili sveću. Tu smo da podsećamo Beograd, Prištinu i međunarodnu zajednicu na ono što se dogodilo i tražimo da se otkriju nalogodavci i ubice, poruka je sa današnjeg obeležavanja treće godišnjice ubistva srpskog političara iz Kosovske Mitrovice.

Foto:Nova.rs

Dejan Nedeljković iz Kosovske Mitrovice zajedno sa bivšim članovima Ivanovićeve GI SDP, Markom Jakšićem,  zahvalio se građanima koji su se ovog jutra okupili ispred prostorija GI SDP u vreme kada je i Ivanović ubijen, kako bi mu odali počast i zapalili sveću, prenosi portal Kossev. 

„Okupili smo se ovog jutra da bi podsetili državu Srbiju i institucije u Prištini i međunarodnu zajednicu da tri godine posle njegovog ubistva mi i dalje ne znamo ko su njegove ubice ni nalogodavci“, poručio je Nedeljković u izjavi za medije.

Upravo zbog toga kaže da je uvek teško stajati na mestu gde je ubijen Ivanović.

„Mitrovica nikada neće biti slobodan grad dok ne saznamo ko su ubice Olivera Ivanovića i nalogodavci“, zaključuje Nedeljković.

„Čini se da sve zainteresovane strane u pronalaženju počinioca i nalogodavca ovog teškog dela rade na tome da se sam čin zaboravi“, poručio je potom Marko Jakšić koji je i uputio poziv građanima da treću godišnjicu obeleže na mestu ubistva Ivanovića.

Zato navodi da je veoma bitno to što su se građni okupili, iako ne u velikom broju.

„I ovo malo građana Kosovske Mitrovice i članovi njegove porodice će uvek iznova i iznova podsećati i Beograd i Prištinu i međunarodnu zajednicu na strašno ubistvo koje se dogodilo na ovom mestu i tražiti da se sazna potpuna istina“, dodao je Jakšić.

Međutim, ocenjuje i da je malo verovatno da će se istina saznati sve dok se u Srbiji ne promeni vlast.

„A onda očekujem da je to taj trenutak koji će nama omogućiti da saznamo ko su nalogodavci i ko su neposredni izvršioci ovog krivičnog dela i olakšati porodici da nađe kakav takav mir, iako će im Oliver nedostajati sve ovo vreme“, dodao je Jakšić.

Jutrošnjem obeležavanja godišnjice ubistva Ivanovića, pored poznanika, poštovaoca, kolega i prijatelja prisustvovala je i bivša supruga Olivera Ivanovića, Marina Ivanović.

Građani Kosovske Mitrovice treću godišnjicu ubistva Ivanovića obeležiće još jednom u 10, a na poziv GI SDP. Podsetimo, prošle godine, na pomenu koji je organizovala Ksenija Božović sa GI SDP po prvi put prisustvovala je i Srpska lista koja je vodila negativnu kampanju protiv Ivanovića mesecima pre ubistva.

Godišnjicu će javne ličnosti i predstavnici opozicionih stranaka, obeležiti ispred crkve Svetog Marka u Beogradu u 17 sati.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar