Sabac protest
Protesti u Šapcu Foto:BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Načelnik odeljenja šabačke policije Miodrag Andrić tužio je Dobricu Veselinovića iz pokreta Ne davimo Beograd, zato što je telefonom snimao njegovo naređenje da se policija povuče i omogući batinašima da uđu među građane koji su protestovali na šabačkom mostu krajem novembra. Tog dana širom Srbije organizovane su blokade velikih saobraćajnica sa zahtevom da se povuče iz skupštinske procedure Zakon o eksproprijaciji koji se tumačio kao uvođenje kompanije Rio Tinto na mala vrata u dolinu Jadra. Ostale su zapamćene scene batinanja protestanata na šabačkom mostu i povlačenje policije pred njima.

Iz pokreta Ne davimo Beograd podsećaju da su 27. novembra 2021. godine, prilikom blokade mosta na Savi u Šapcu, u okviru serije protesta i blokada protiv „Rio Tinto“, policijski službenici povukli brojne policijske snage koje su bile prisutne na mostu.

Dobrica Veselinović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

„I to kako bi se omogućilo da batinaši Srpske napredne stranke napadnu okupljene građane motkama i čekićima i da uz pomoć bagera omoguće da konvoj autobusa pristalica Srpske napredne stranke stigne na stranački skup u Beogradskoj „Areni“. Dobrica Veselinović je snimao načelnika Šabačke policije u trenutku izdavanja naređenja nakon kog su se policajci sklonili, a organizovani bager, sedam škoda i 30 mladića sa palicama i čekićima, krenuli su da napadaju okupljene građane i sklanjaju traktore koji su sačinjavali blokadu.“, kažu u pokretu i dodaju:

„Pokret Ne davimo Beograd, kao i lično Dobrica Veselinović, kandidat za gradonačelnika Beograda ispred zeleno-leve koalicije MORAMO, nalazi se na meti režima već godinama, a u toku predizborne kampanje, pored ovog, započeti su i procesi koje je pokrenula komapanija bliska vlasti, Milenijum tim. Naime, kompanija koja gradi Beograd na vodi pokušava da tužbama, u kojima traže astronomske sume od Veselinovića lično i od organizacije Ne davimo Beograd, izvrši pritisak i sabotira rad Ne davimo beograd“.

„Ovakve tužbe i procesi nas neće zaplašiti i nećemo odustati od borbe za dobar grad i dobru Srbiju“, kaže ovim povodom Veselinović, dok predstavnik Ne davimo Beograd Radomir Lazović ukazuje na zamenu teza u ovom slučaju.

Radomir Lazovic
Radomir Lazović Foto:FoNet/Zoran Mrdja

„Umesto da pronađe odgovorne za napad na ljude koji su mirno protestovali na šabačkom mostu, načelnik odeljenja šabačke policije Miodrag Andrić, tužio je Dobricu Veselinovića. Naime, Dobrica je tužen zato što je snimao policijskog starešinu dok je izdavao naređenje da se policija povuče i omogući batinašima sa motkama da napadnu okupljeni narod na blokadi“, kaže za Nova.rs predstavnik pokreta Ne davimo Beograd Radomir Lazović.

U tužbi se navodi da je načelnik šabačke policije pretrpeo nematerijalnu štetu u vidu povrede časti i ugleda zbog izjava koje mu je Dobrica Veselinović uputio dok je načelnik Andrić naređivao postupanje, odnosno povlačenje policije sa Šabačkog mosta.

„Ova naredba omogućila je batinašima naoružanim motkama da nesmetano nasrnu na okupljeni narod“, navodi Lazović.

Protiv Dobrice Veselinovića podneta je tužba zbog sledećih reči koje je uputio policajcu tog dana:

Foto;privatna arhiva
Foto;privatna arhiva
Foto;privatna arhiva

„Da li vas je sramota? Očegledno nije. Stvarno sramota. Kako se vi osećate danas pošto niste zaštitili ljude? Imamo policiju koja će zbog snimanja da mi naredi da ometam rad policije. Ne ometam rad policije, jer ona ne štiti svoje građane. Vi ste obrukali tu značku i tu zastavu koja Vam stoji na reveru. I treba da vas bude sramota“, rekao je Veselinović i dodao:

„Čuo sam da ste rekli da je naređeno postupanje. Od njega je sve i krenulo, zato sam ga i pratio“.

BONUS VIDEO: Incident na skupu SNS u Šapcu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram