Zoran Lutovac i Goran Vesic
Zoran Lutovac i Goran Vesić Foto:FoNet/Božana Pavlica/Vesna Lalić

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je da novi Zakon o ekspropijaciji predstavlja "ozakonjenje otimačine"."Taj zakon nije u funkciji građana, već su njime pretili građanima kada su hteli da ustupe zemljište u Jadru", kazao je Lutovac u emisiji "Reč na reč" na Radio-televiziji Srbije.

On je istakao da taj zakon nije za „ubrzani razvoj“ Srbije i dodao da tako nešto ne može da ostvari „vlast koja kada građani demonstriraju sklanja policiju da dođu batinaši“.

Govoreći o promeni Ustava Srbije, Lutovac je ocenio da Ustav ne može da menja Skupština Srbije koja je, kako smatra, nelegitimna da rešava to pitanje.

Član Predsedništva Srpske napredne stranke Goran Vesić izjavio je da je Zakon o eksproprijaciji usvojen zarad privrednog razvoja zemlje.

„Zakon je neophodan, u skladu sa Ustavom, da bismo mogli privredno da se razvijamo“, istakao je on.

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Predrag Marsenić izjavio je da se tim zakonom kaže da je interes privatnih investitora važniji od građana.

Marsenić je rekao da je zakon loš i naveo da to smatraju i građani koji su prethodnih vikenda protestovali širom Srbije.

Dodao je da je potrebno promeniti rokove koji se propisuju novim zakonom, prema kojima građani imaju pet dana da se izjasne o eksproprijaciji koja počinje u roku od 15 dana.

„Ako građani nisu u pravu, zašto se menja ovaj zakon? Jedan od osnovnih zahteva protesta je primena zakona“, dodao je on.

Govoreći o najavljenom referendumu o promeni Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, Marsenić je kazao da je DSS protiv promena i naglasio da će pozvati građane da izađu i glasaju protiv.

„Ustav se menja po diktatu Evropske unije, u kojoj nemaju ovakva ustavna rešenja (u oblasti pravosuđa)“, dodao je on.

Član Predsedništva Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević izjavio je da je saglasan da se treba razmišljati o promeni Zakon o eksproprijaciji u delu koji se tiče rokova.

Osvrnušvi se na ocenu Lutovca da je sadašnji saziv skupštine „nelegitiman“, Milićević je upitao da li je to tako jer deo opozicije nije imao hrabrosti da izađe na parlamentarne izbore 2020. godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će sutra obavestiti javnost o svom stavu povodom Zakona o eksproprijaciji, navodeći da se priprema ceo paket, da se analiziraju svi zahtevi i da traži rešenje.

BONUS VIDEO: Blokada kod Sava centra

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar