Radomir Nikolić i Aleksandar Vučić Foto:N1/Vesna Lalić

Najavljeno rašćišćavanje kadrova Srpske napredne stranke koji nisu dobro radili na lokalu, započeto je odborom koji je vodio Radomir Nikolić, sin bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Kako saznaje portal Nova.rs mlađi Nikolić se nije dobro pokazao na čelu odbora SNS u Kragujevcu, kao što je prethodno razočarao i dok je obavljao funkciju gradonačelnika, međutim, očekuje se da će politika smene loših kadrova biti nastavljena.

Da će biti velikih promena na lokalu najavio je i sam Aleksandar Vučić, nakon jedne od nedavnih sednica Predsedništva SNS, kada se polemisalo o izboru ministara u novoj Vladi Ane Brnabić, ali i o samoj situaciji u stranci.

Neočekivano, prvi rez napravljen je upravo na sinu bivšeg predsednika stranke.

Da odmori od politike

Naime, Izvršni odbor Srpske napredne stranke doneo je odluku o raspuštanju Gradskog odbora u Kragujevcu, a to je za medije potvrdio gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, koji je istom odlukom imenovan za poverenika stranke.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Govoreći o budućem angažmanu Radomira Nikolića, Dašić je rekao da „za njega uvek ima mesta“, ali i da postoji mogućnost da odmori od politike.

„On je u jednom trenutku poželeo malo da se odmori od politike, i to je njegova lična odluka, ali smo u komunikaciji i tu nema nikakvih problema“,  rekao je ovim povodom Dašić.

Nije se dobro pokazao 

Pitanje je, međutim, koliko je vrtoglavi pad Nikolića u političkom životu Srbije, zaista bez pratećih problema.

„Radomir se jednostavno nije dobro pokazao.  U stranci nisu zadovoljni njegovim radom. Nije se pokazao ni kao gradonačelnik Kragujevca i nije se dobrovoljno odrekao te funkcije u februaru, već ga je na to primorao vrh stranke. On to, svakako, nije baš najsjajnije podneo, ali se nadao nekoj zameni. Pretendovao je na mesto sekretara u Vladi ili za ambasadora u Kini, međutim, to je sve na dugačkom štapu i malo verovatno. Sad ovo raspuštanje odbora govori tome u prilog“, kaže sagovornik Nova.rs.

Kako dodaje, ovo je samo početak i očekuje se da će još odbora SNS biti raspušteno.

Ukoliko se to ne bude desilo, već Nikolić ostane usamljeni slučaj, sve vodi kao tome da se u SNS praktično nastavlja raščišćavanje kadrova bivšeg predsednika Tomislava Nikolića, koji mogu predstavljati opoziciju u samoj stranci.

Početak seče u SNS 

Politički analitičar Dragomir Anđelković za Nova.rs kaže da bi bilo dobro da je ovo samo početak.

Dragomir Anđelković Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

„Svakako je logično da svaka politička stranka preispita delovanje na lokalu. Da li je u pitanju raspuštanje celih odbora ili je reč o individualnim slučajevima videćemo. Dobro bi bilo da je ovo samo početak jedne veće akcije, a ne samo Kragujevac, ali to ćemo tek imati prilike da vidimo“, kaže Anđelković.

Sličnog je mišljenja i direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja „Faktor plus“ Vladimir Pejić.

Vladimir Pejić Foto:TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

„Ta smena loših kadrova SNS na lokalu je počela i uveliko je u toku. Bilo je toga i pre izbora, sam Vučić je najavio da će se sa time nastaviti, tako da ovo nije iznenađenje. Taj odbor u Kragujevcu već dugo privlači dosta pažnje, više puta je najavljivano njegovo raspuštanje iz mnogo razloga, pa i loših rezultata na izborima. Ipak, ne vidim ovo kao izuzezak, biće toga još“, kaže Pejić.

Ukoliko je ovo, zaista, kako je stidljivo napomenuo sadašnji gradonačelnik Kragujevca, najava Nikolićevog povlačenja iz politike, red je da podsetimo po čemu će biti upamćen.

Detektiv, limuzine i kožne cipele…

Dok je vrlo teško setiti se i izdvojiti nečeg dobrog što su u vreme njegovog mandata dobili Kragujevčani, spisak njegovih poteza koji se mogu uvrstiti pod „bahaćenje“, nije kratak. 

Radomir Nikolić, Ana Brnabić Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Tako je Nikolić samo mesec dana pred istek mandata, kako su tada pisali mediji, potpisao ugovor sa firmama iz Beograda i Kragujevca za usluge fizičko-tehničkog obezbeđenja, i to za „istražne usluge i usluge obezbeđenja“. Iako do danas nije poznato, koga je i zbog čega nameravao da istražuje, te Nikolićeve detektivske radnje koštale su grad oko tri miliona dinara.

Poznato je da je budžet ovog grada godinama u ozbiljnim problemima i praktično pred bankrotom, međutim, bivši gradonačelnik nije mogao da se vozi u starim automobilima, pa je u toj i takvoj situaciji grad Kragujevac sa Nikolićem na čelu dao i 4,5 miliona dinara za obnovu voznog parka i kupovinu tri nove limuzine.

Na spisku apsolutnih nelogičnosti, jeste i odluka da se iz budžeta izdvoji 15.000 evra za vatromet, pet miliona dinara za ugostiteljske usluge koje podrazumevaju korišćenje velnes centra sa saunom, parnim kupatilom i đakuzijem, ali vrhunac je svakako Nikolićeva odluka da časti zaposlene u Gradskoj upravi kožnim cipelama, koje su poreske obveznike koštale devet miliona. 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare