Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI; Goran Srdanov/Nova.rs; Vesna Lalić/Nova.rs; Filip Krainčanić/Nova.rs; Nemanja Jovanović/Nova.rs; FoNet/Milica Vučković; Promo

Konsultacije, na koje je predsednik Aleksandar Vučić najavio da će pozvati opoziciju, po svemu sudeći nisu dočekane sa velikim oduševljenjem među opozicionim poslanicima. Kako sami tvrde, takve konsultacije nemaju smisla, njima ništa neće biti postignuto budući da je u Ohridu sve već odlučeno. Stoga, bliži su opciju da na sastanak ne idu. Ipak, deo opozicionih prvaka ostavlja mogućnost da stranački organi donesu odluku da se ipak ode na razgovore na Andrićev venac. Do tada, čeka se zvanični poziv Vučića.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da će pozvati sve poslaničke grupe opozicije da im predstavi dokumente oko kojih se razgovara sa Prištinom, ali i da se dogovore o opštem aktu koji bi, kako je rekao, prošao kroz Skupštinu, na „ozbiljan način“.

Time je Vučić drugi put u dva meseca najavio mogućnost konsultovanja za opozicionim poslanicima. Podsećamo, prvi put je to bilo kada se aktuelizovalo pitanje Kosova i kada je najavio da će ih pozvati da ih obavesti kakva je aktuelna situacija oko pregovora sa Prištinom i EU. Ipak, konsultacija nije ni bilo, a cela priča završena je tako što je održana posebna sednica o Kosovu i Metohiji na kojoj nije bilo konkretnih zaključaka.

Ovoga puta, predsednik je poručio da će ih obavestiti o sadržaju Aneksa sporazuma koji je prihvaćen u Ohridu, ali i spomenuo mogućnost dogovora oko zajedničkog dokumenta koji bi bio izglasan u domu Narodne skupštine.

Aljbin Kurti, Miroslav Lajčak, Žozep Borelj i Aleksandar Vučić Foto: EEAS

Za to vreme iz opozicije stižu signali da Vučiću ne veruju, da će o tome odlučiti organi stranaka, te da Vučiću ne treba dati alibi za politiku koju vodu. Minimalan broj opozicionara je spreman da ode na razgovore, ali i taj deo je rezervisan jer čeka poziv koji još uvek formalno nije stigao.

Aleksić: Konsultacije nemaju smisla, Vučić pravi predstavu da bi uvedio ljude da prihvate ono što je već prihvatio 

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić kaže da ništa novo ne mogu da čuju na tim konsultacijama, te da one ničemu ne služe.

„Nismo još uvek dobili nikakav poziv, ali ako stigne mi ćemo odlučiti na organima stranke da li ćemo otići ili ne. Ne znam šta bismo mogli novo da čujemo i vidimo, sve smo već videli. Što se tiče opšte akta, ja bih samo podsetio da je na poslednje dve sednice Skupštine na temu Kosovu, Narodna stranka je predlagala akte koji bi trebalo da budu usvojeni. Vučić je to odbio i sada kada je naneta šteta, pominje nešto što smo mi već predlagali“, kaže Aleksić za Novu.

Miroslav Aleksić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Naš sagovornik napominje da takve konsultacije nemaju nikakvog smisla, te da služe „njegovoj predstavi da pokuša ubedi ljudi da prihvate ono što je on već prihvatio“.

„Što se tiče opštih akata, Narodna stranka je već podnela predsedniku Skupštine zahtev za održavanje sednice na kojoj bi se donela odluka o održavanju referenduma o ovom pitanju. To je jedina stvar o kojoj možemo da pričamo sa njima“, zaključuje Aleksić.

Obradović: Ne vidim smisao konsultacija, ne smemo dati alibi Vučiću

Boško Obradović, šef poslaničke grupe Dveri kaže za Novu da ne vidi smisao konsultacija nakon što je prema njegovim rečima, „predsednik Srbije neovlašćeno, kršeći Ustav i svoju zakletvu, već prihvatio zapadni ultimatum i njegovu primenu.“.

Boško Obradović Foto:FoNet/Milica Vučković

„Sada mu ne smemo dati alibi za taj protivustavni čin zbog koga treba da podnese ostavku i krivično odgovara. Postavlja se pitanje ima li Srbija jednog samostalnog javnog tužioca koji sme da radi svoj posao i pokrene istragu protiv predsednika Republike“, poručio je Obradović u izjavu za Novu i dodao:

„Zbog svega toga, tražimo da Vučić podnese ostavku i da idemo na konsultacije sa narodom na izborima, a ne da učestvujemo u novom Vučićevom rijaliti šou programu. SNS nije kandidovala ovakav sporazum na prošlim izborima. Zato ostavka i vanredni izbori na svim nivoima, pa neka tada pred građanima predstave svoju novu politiku kapitulacije i predaje Kosova i Metohije“, zaključuje Obradović.

Tepić: Odluku će doneti organi stranke 

Marinika Tepić gošća u emisiji Utisak nedelje na televizi Nova S Foto:Ivan Dinić/Nova S

Šefica poslaničke grupe “Ujedinjeni” i potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić kratko je rekla da će o tome odlučiti organi stranke.

“Na organima stranke, konkretno Predsedništvu odlučićemo da li će ići na konsultacije. U ovom trenutku ne mogu više da vam kažem, odmah nakon našeg sastanka ćemo se oglasiti”, rekla je Tepić kratko za Novu.

Lazović: Nemamo ništa protiv razgovora, ali nek pošalje poziv 

Poslanik Ne davimo Beograd Radomir Lazović naglašava da pre svega treba uvek znati da Vučić svakodnevno iznosi neistine kojima manipuliše javnost.

Radomir Lazović Foto:FoNet/Ne davimo Beograd/Zeleno-levi front

„On je najavljivao konsultacije i kada je trebalo da nas upozna sa tajnim francusko-nemačkim predlogom, pa je odjednom pobegao od predstavnika opozicije. Sada ponovo najavljuje nekakve konsultacije preko medija. Mi nemamo ništa protiv razgovora, ali nek pošalje poziv pa da vidimo je l ovaj put stvarno to misli. Takođe važno je i šta je uopšte tema razgovora. Građanima je dužan odgovor šta je istina, jer on jedan dan pristaje na sporazum, drugi dan priča da ništa nije potpisao, a treći da neće da implementira dogovor. Šta je od toga istina?“, poručio je Lazović i dodao:

„U svakom slučaju, ako do poziva dođe, upoznaćmo ga i sa našim stavom da je za Srbiju najbolje da on što pre bude smenjen i da snosi odgovornost za vođenje loše politike ne samo prema pitanju Kosova, već i prema svim drugim pitnjima“, podvlači Lazović.

Lutovac: Neću otići na sastanak 

Potpredsednik Skupštine i predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac kaže da neće otići na sastanak sa Vučićem.

Foto:A.K./ATAImages

„Neću ići na razgovor koji je Vučić najavio preko medija. Vučić je prihvatio Sporazum i aneks o njegovom sprovođenju i nema o čemu da se razgovara. Nema potrebe da nas naknadno upoznaje sa dokumentom koji je već prihvaćen i sa kojim smo se već upoznali preko posrednika i medija“, ističe Lutovac za Novu i dodaje:

„Od sastanka se može očekivati da će ga Vučić upotrebiti u propagandne svrhe, a ne za konsultacije. Najzad, nije normalno da on poziva predstavnike poslaničkih grupa da dođu kod njega na razgovor, nego obrnuto, da se on odazove pozivu poslanika da položi račune“, zaključuje Lutovac.

Zelenović: Imaćemo konsultacije sa našim partnerima 

Poslanik Zajedno Nebojša Zelenović naglašava da su poslanici već jednom bili u sličnoj situaciji neposredno uoči sednice o Kosovu, te da će konačnu reč o svemu doneti stranka.

Foto: Amir Hamzagic/ATAImages.

“Već smo imali sličnu situaciju, pa takav poziv nismo dobili. Kada stigne poziv stranka će doneti odluku. Svakako ćemo imati i konsultacije sa našim političkim partnerima”, ističe Zelenović.

Na naše pitanje da li bi ovakve konsultacije bile svrsishodne, Zelenović je poručio da za sada imaju ovakav stav, te da će u narednom periodu doneti odluku.

Đurđević Stamenkovski: Poziv za razgovor nismo dobili, ali jesmo uvrede 

Predsednica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski poručila je da ukoliko Vučić traži saučesnike za sprovođenje antiustavnog plana, onda su Zavetnici pogrešna adresa.

„Nebrojeno smo puta tražili da se razgovor o ponuđenom planu vrati u Skupštinu. Suočili smo se sa blokadom institucija i uzurpacijom teme Kosova i Metohije od strane Aleksandra Vučića. Mi smo krenuli u nacionalno okupljanje, na šta obavezuju i Ustav i istorija i budućnost naše države. A SNS se opredelio za agresivnu kampanju i očajničke pokušaje diskreditacije protivnika. Od SNS nismo dobili nijedan poziv na razgovor, ali jesmo hiljade gnusnih prozivki i napada. Ako Vučić traži saučesnike za sprovođenje antiustavnog plana, mi smo pogrešna adresa“, tvrdi predsednica Zavetnika i dodaje:

Milica Đurđević Stamenkovski Foto: FoNet/Milica Vučković

„Sadržaj je takav, da se može razgovarati samo o odbijanju plana koji želi da od Srbije napravi krnju državu. A ulazak u priču o implementaciji je kvinsliška pozicija, koja je za nas neprihvatljiva. Tako da je nejasno čemu bi poziv za konsultacije uopšte služio. Ono u što sam potpuno sigurna, a to je državno-odgovorna opozicija već kazala, jeste da je glavna adresa za odlučivanje narod Republike Srbije. Vučić je već daleko odmakao od onoga za šta je dobio mandat, tako da je njegov legitimitet na ovu temu, veoma upitan i pod sumnjom, političkom i pravnom.

Bonus video: Srpska opozicija na ovogodišnje Sretenje gleda kao na trenutak duboke istorijske krize

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar