Petar Petković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković optužio je danas premijera Kosova Aljbina Kurtija da je "za šaku glasova na predstojećim izborima", spreman da "izazove ozbiljne incidente na prostoru Kosova i Metohije".

„Osvedočeni ekstremista Aljbin Kurti ponovo je danas potvrdio da Jedini odgovorni za krizu na severu Kosova i Metohije jeste Kurti koji je do nje doveo svojim jednostranim akcijama i kršenjem Briselskog sporazuma, a sve sa ciljem da pred lokalne izbore, iza snajpera i suzavca sakrije katastrofalne učinke svoje vlasti, a u koje se ubraja i preko 100 incidenata i napada na Srbe od početka godine“, navodi u pisanoj izjavi Petković.

On je ocenio da incidenata na prelazima Brnjak i Jarinje nema „samo zahvaljujući odgovornim, mirnim i staloženim reakcijama srpskog naroda“ jer Kurtijevi specijalci čine sve da agresora predstave kao žrtvu.

Petković naglašava da se „spremnost na dijalog se ne pokazuje dugim cevima, snajperima i oklopnim vozilima“.

„Zato njegove današnje poruke da je Beograd odbio razgovore u Briselu predstavljaju brutalni falsifikat i izvrtanje činjenica“, navodi Petković tvrdeći kako je Kurti „imao više šansi da u okviru dijaloga o temi slobode kretanja pregovara, uključujući i sastanak u Briselu 8. septembra“, ali da je „svaki put od dogovora bežao, a sada bi da nametne jednostrana rešenja kao polazni okvir za pregovore“.

Petković ističe kako je „umesto da poštuje sporazum“, Priština „godinu dana pre roka jednostrano ukinula važenje statusno neutralnih KS tablica“, a cilj prištinski vlasti je da izazovu „incidente i napad na srpski narod i Beograd“.

Beograd je, navodi Petković, „uvek isticao da je spreman za dijalog i razgovor“, ali da razgovora ne može biti „dok traje ogoljena primene sile specijalnih jedinica ROSU na severu KiM i dok Priština zabranjuje i skida srpske registarske tablice, gazeći i iskrivljeno tumačeći delove sporazuma“.

BONUS VIDEO: Specijalne jedinice kosovske policije na graničnom prelazu Brnjak

Komentari

Svi komentari (0)