Aljbin Kurti i Petar Petković Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC, EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković optužio je danas kosovskog premijera Aljbina Kurtija da gašenjem srpskih institucija na severu želi da izazove sukobe.

Pripadnici Kosovske policije regiona Sever, uz asistenciju specijalne policije i ostalih bezbednosnih kosovskih struktura, ušli su u preostale objekte Srbije na Severu, piše danas KoSSev.

Petković je u saopštenju naveo da je to sračunato s ciljem izazivanja sukoba i nove eskalacije situacije, te da će imati dalekosežne posledice po normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Kazao je da je Kurti ovim krenuo u gašenje svih srpskih institucija na severu, koje, kako je naveo, nisu nikakve paralelne institucije nego one koje bi trebalo da budu baza za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Petar Petković Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

„Imajući u vidu da međunarodna zajednica proteklih meseci uporno ponavlja da Priština mora da osnuje ZSO što pre, očito je da je ovaj najnoviji čin brutalnog nasilja Prištine direktno uperen i protiv Srba, ali i međunarodne zajednice“, rekao je Petković.

To je, po njegovom mišljenju, očigledni dokaz da Kurtija ne zanimaju stavovi međunarodne zajednice i da se neće zaustaviti dok ne dovrši progon Srba.

„Ukoliko zemlje Kvinte i EU ne zaustave ovakvo Kurtijevo postupanje, postaće direktni saučesnici u progonu i etničkom čišćenju Srba“, naveo je Petković.

Pročitajte još:

Zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Veton Eljšani rekao je za KoSSev da je policija ušla u privremeni organ u severnoj Kosovskoj Mitrovici i zgradu mitrovačkog okruga gde je smeštena Kancelarija za Kosovo i Metohiju i u zgradu vešeraja u Kliničko bolničkom centru.

Kazao je da je policija ušla u još tri objekta u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare