Petar Petković Foto:TANJUG/ NIKOLA ANDJIC

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da današnja izjava budućeg kosovskog premijera Aljbina Kurtija kojom dovodi u pitanje formiranje Zajednice srpskih opština i Srbiji preti potraživanjem navodne ratne odštete direktno potkopava svaku mogućnost i budućnost dijaloga Beograda i Prištine.

U saopštenju za javnost, on je ukazao i da je ovaj zahtev dodatno apsurdan s obzirom da je prema međunarodnom pravu nemoguće da jedna pokrajina potražuje ratnu odštetu od svoje države.

Petković je istakao da je osnovni preduslov za nastavak razgovora građenje međusobnog poverenja, a toga nema bez poštovanja i sprovođenja do sada potpisanih sporazuma.

„Beograd je kao kredibilan partner u dijalogu ispunio sve svoje međunarodno preuzete obaveze i očekuje da sa druge strane pregovaračkog stola ima pouzdanog sagovornika koji je takođe spreman da implementira dogovoreno“, naveo je Petković.

On je istakao i da Beograd očekuje da „Priština napusti izbornu i ratničku retoriku i umesto pretnji ‘velikom Albanijom’ ili negiranja svojih obaveza, pristupi formiranju Zajednice srpskih opština onako kako je pre 2894 dana dogovoreno u Briselu, bez naknadnih jednostranih interpretacija“.

„Beograd će uvek biti spreman da razgovara i podrži inicijative i sporazume koji za cilj imaju građenje zajedničke budućnosti i mira na ovim prostorima, ali na ucene nikada neće pristati“, zaključio je Petković.

Lider Samoopredeljenja i kandidat za premijera Aljbin Kurti ponovio je danas da dijalog Beograda i Prištine neće biti prioritet za njegovu vladu, jer, kako je rekao, više nema prostora za buduće neuspehe, pa mu se stoga i ne žuri.

On je, kako je prenela Koha, rekao da Beograd treba da pokaže volju za rešavanje pitanja nestalih, da se izvini i isplati oko tri milijarde evra na ime ratne štete.

Govoreći o Zajednici srpskih opština, čije formiranje je predviđeno Briselskim sporazumom, Kurti je rekao da postojanje „jednoetničkog udruženja“ nije moguće, jer je suprotno kosovskom ustavu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram