Foto:EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Komesar za proširenje Oliver Varhelji rekao je na predstavljanju Izveštaja Evropske komisije o napretku zemalja Zapadnog Balkana da u Srbiji postoji novo opredeljenje za sprovođenje reformi, navodeći da bi ustavni amandmani radi jačanja nezavisnosti pravosuđa trebalo da budu dovršeni do kraja godine. "Srbija mora da produbi reforme u borbi protiv korupcije, slobode medija, domaćeg procesuiranja ratnih zločina i borbi protiv organizovanog kriminala", naglasio je Varhelji.

„Napredak Srbije po pitanju vladavine prava i normalizacija odnosa sa Kosovom su od fundamentalnog značaja i nastaviće da određuju ukupan ritam pregovora o pristupu Srbije EU“, kazao je Varhelji na konferenciji za novinare u Strazburu, prenosi N1.

On je pozdravio što je Srbija ispunila norme za otvaranje Klastera 3 – konkurentnost i inkluzivni rast i Klastera 4 – zelena agenda, dodajući da EU „podržava ambiciju Srbije da što pre otvori nove klastere na osnovu njenog napretka u reformama“.

Na pitanje novinara šta ga je ubedilo da preporuči otvaranje tih Klastera, on je naveo da je „jasno šta je trebalo da bude ispunjeno, jasni su kriterijumi, i Srbija ih je ispunila, e, sada Savet EU mora na to da pristane“.

Predstavljajući ukratko ocene EK o napretku svake zemlje pojedinačno, komesar za proširenje je ukazao da je kašnjenje sa otvaranjem pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom imalo negativan uticaj na kredibilnost EU.

„Obe zemlje su ispunile uslove za otvaranje pregovora i važno je da se što pre održe međuvladine konferencije“, istakao je Varhelji i dodao da je Albanija ostvarila opipljive i održive reforme, posebno u oblasti pravosuđa i borbi protiv organizovanog kriminala, dok od nje još očekuju napredak po pitanju slobode medija.

Kada se radi o Severnoj Makedoniji, komesar za proširenje je kazao da je ta zemlja pokazala odlučnost i napredovala u reformama u oblasti pravosuđa i borbe protiv organizovanog kriminala.

On je ukazao da je proširenje dugoročan proces i da u regionu postoje izazovi koji se moraju rešiti odmah.

Podsetio je i na Ekonomsko-investicioni plan za podršku Zapadnom Balkanu od 30 milijardi evra, rekavši da će „sprovođenje tog paketa pomoći da se premosti ogroman ekonomski jaz između regiona i EU.

Istakao je, kao i ranije u Spoljnopolitičkom komitetu Evropskog parlamenta, na važnost regionalne saradnje.

„Nedavna dešavanja su pokazala koliko su podele duboke i koliko je potrebno uložiti truda u razvijanje dobrosusedskih odnosa“, istakao je Varhelji.

Govoreći o napretku Crne Gore, poručio je da ta zemlja mora dalje da pojača napore u rešavanju otvorenih pitanja, uključujući slobodu izražavanja, slobodu medija i borbu protiv korupcije i kriminala.

Spreman sam da se lično angažujem u Srbiji kako bi sve strane učestvovale na izborima

Varhelji je ranije u Spoljnopolitičkom komitetu Evropskog parlamenta izjavio da je jedini način da Zapadni Balkan napreduje ka Evropskoj uniji (EU) regionalna saradnja i njegova molba za svih šest partnera u regionu je da se vrate Zajedničkom regionalnom tržištu. U veoma smo kritičnom trenutku i ako ne donesemo odluke koje možemo, ako izgubimo nivo odnosa sa Zapadnim Balkanom, biće to naša greška, upozorio je evropski komesar Oliver Varhelji i naglasio spremnost da se lično angažuje u Srbiji kako bi sve strane učestvovale na izborima 2022. godine.

Odgovarajući na pitanja poslanika Spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta o inicijativi Otvoreni Balkan, Varhelji je rekao da je EU aktivni zagovornik zajedničkog regionalnog tržišta kako bi se upotpunio Ekonomsko-socijalni plan EU i Berlinski proces.

Govorimo o mogućnosti prelaska granica u regionu sa ličnim kartama, priznanju diploma i profesionalnih kvalifikacija, slobodnom kretanju kapitala, lakšim plaćanjima.

To su pripreme za članstvo. Ideja (Otvoreni Balkan) dolazi iz regiona, prvo se zvala mali šengen, želimo da svi partneri budu prisutni i da to bude pod EU kišobranom.

Molim svih šest partnera da se vrate zajedničkom regionalnom tržištu, rekao je Varhelji.

Varhelji je ocenio i da je zajedničko regionalno tržište način sa deeskalaciju odnosa između Srbije i Kosova.

Do toga dolazi malim koracima na terenu, koji donose bezbednost za ljude i bolji svakodnevni život. Zato je važno tržište i to moramo postići da nemamo uvek isti konflikt, rekao je Varhelji.

Kada je reč o slučajevima visoke korupcije u Srbiji, Varhelji je naglasio da je Srbija usvojila kodeks ponašanja za parlamentarce, usvojen je revidiran Zakon o sprečavanju korupcije na osnovu GREKO preporuka.

Ima još posla, ali to uzimam kao pozitivan znak i želimo da vidimo kako se zakon primenjuje u praksi, istakao je on.

Slažem se da je potrebno otvoriti pregovore sa Severnom Makedonijom ili odobriti viznu liberalizaciju za Kosovo, odgovorio je Varhelji na pitanje, naglašavajući da su države-članice te koje donose odluku.

Molim vas da nam pomognete da ih ubedimo, dodao je Varhelji.

BONUS VIDEO: Boban Stojanović i Miloš Jovanović o nacrtu evroparlamentaraca i izborima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar