Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

U rukama predsednika Aleksandra Vučića leži odluka o formiranju nove Vlade, njenom personalnom sastavu, ali i potencijalnoj "promeni kursa", odnosno koaliciji sa SPAS-om Aleksandra Šapića, o kojoj je prekjuče govorila i premijerka Ana Brnabić. Nije slučajno: postoji makar pet razloga zbog kojih bi SPAS bio prirodan partner SNS.

„Aleksandar Šapić je pokazao da želi i da ume da se bori, i to je pokazao u trenucima kada se naši koalicioni partneri, pre svega mislim na SPS, nisu tako borili, i neki iz SNS“, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

PROČITAJTE JOŠ...

Razgovori predsednika i premijerke otkrili su da je – uprkos tome što je SPS i dalje i više nego verovatan izbor predsednika – SPAS  i dalje u igri. Evo i zbog čega.

Ni jedni ni drugi nemaju jasnu ideologiju

Ako postoji prostor u kom bi se SNS i SPAS mogli sresti, onda je to svakako ideološka praznina. Obe stranke imaju, svakako, programe, ali ne i jasno opredeljenje  – levo ili desno, građansko ili nacionalno, liberalno ili konzervativno.

Foto: TANJUG/ ANDIJA VUKELIC

Obe stranke u tom ideološkom vakumu naginju udesno, ali SNS-ov „keč ol“ pristup usisao je u sebe i intelektualce građanske provenijencije. Šapić i dalje kuburi sa jasnom podrškom građanista, ali je političku reputaciju gradio lokalnim delovanjem u najvećoj beogradskoj opštini, i  – makar donedavno – nije se isticao nacionalnim smatranjima. To se delimično promenilo, a da je u pitanju ipak desna stranka potvrđuje i izbor poslanika.

I jedni i drugi vole „burazersku ekonomiju“

Miloš, Slavojka i Nebojša Šapić, otac, majka i rođak predsednika opštine Novi Beograd, bili su na listi odbornika pred lokalne izbore 2016. godine. Da mu brat nije imao prebivalište u Zemunu, Šapić bi i njega kandidovao za odbornika, rekao je bivši vaterpolista.

Neki od njegovih rođaka kasnije su se suočili i sa optužbama za finansijske malverzacije, ali njihov trag nije na posletku doveo do opštine Novi Beograd.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Ovakav način sprovođenja vlasti nije stran ni SNS. Poslednji primer smo jasno videli na lokalu, konkretno u Beogradu, gde je priča o kupovini „lend rovera“ za potrebe Parking servisa od firme čiji je vlasnik član Glavnog odbora naprednjaka Ostoja Mijailović ogolila ovaj manir poslovanja.

Složni su u preziru prema medijima

Mediji su, u nekom trenutku političkog razvoja SNS, za njih postali „protivnik“ vlasti. Gotovo svaki medijski nastup predsednika Vučića zato izgleda kao politički duel (kako je to izgledalo tokom njegovog poslednjeg gostovanja na RTS možete videti ovde).

PROČITAJTE JOŠ...

Svesno ili ne, Šapić preuzima taj manir ponašanja. To se dobro videlo i poslednji put kada su novinari portala Nova.rs razgovarali sa njim o povodom skandaloznog imenovanja Svetozara Andrića, nekadašnjeg generala Vojske RS i jednog od najodgovornijih za osnivanje logora Sušica u Vlasenici, za poslanika sa liste Šapićevog SPAS-a. 

Tom prilikom, predsednik opštine Novi Beograd je na upit za komentar odgovorio niz kritika i uvreda na račun naše kuće, neštedimice deleći savete o etici i profesionalizmu. Zvuči poznato? I nama.

Vole bivše ratnike sumnjivih biografija

Andrić nije jedini bivši istaknuti pripadnik vojske koji je, posle povratka sa ratišta na kojem njegova uloga nije bila do kraja razjašnjena, našao uhlebljenje kroz politiku.

U SNS ih je makar dvojica: Veselin Šljivančanin i Vladimir Lazarević. Šljivančanin, koji je osuđen na 10 godina zatvora u Hagu zbog pomaganja u mučenju bošnjačkih civila u logoru Ovčara. U GO SNS kooptirao ga je direktno Aleksandar Vučić, rekao je jednom prilikom Šljivančanin.

Svetozar Andrić Foto:Screenshot

Lazarević je, pak, u Hagu osuđivan zbog zločina protiv čovečnosti na 14 godina robije, a prilikom povratka u Srbiju država mu je priredila lep doček. Dobio je i posao predavača na Vojnoj akademiji.

Šapić je poslušan, SNS to preferira

Na kraju, Aleksandar Šapić pokazao je zavidnu uzdržanost tokom svog političkog pozicioniranja i krtike SNS. Zapravo, kritike baš nije ni bilo, a nakon ulaska u Skupštine otvoreno je rekao da neće biti kritički nastorojena opozicija.

Prilikom konsultacija za sastavljanje Vlade, medijims nije otkrivao detalje, ponudu (makar javno) nije imao, rekao je samo da je sa Vučićem razgovarao o državnim prioritetima Srbije.

Idealno.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare