Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

U Skupštini Srbije danas će biti potvrđeni mandati novih narodnih poslanika čime će zvanično biti konstituisan novi saziv parlamenta, a poslanici će nakon verifikacije mandata položiti zakletvu. Ekipa Nova.rs nalazi se na licu mesta gde je pokret "Dosta je bilo" najavio blokadu parlamenta.

11:30 – Sednica skupštine završena je nakon što su poslanici položili zakletvu. Interesantno je da nije izabran predsednik Skupštine.

11:22 – Komisija RIK potvrdila je mandate svih 250 narodnih poslanika, uprkos brojnim prigovorima DJB na izborni proces.

11:00 – Demonstranti su Skupštinu zasuli jajima, ali veći incidenti su za sada izostali. Jajima na Skupštinu „nasrnuo“ je raspop Antonije Davidović, javlja reporter Nova.rs.

10: 45 – Kako izgleda Skupština pod maskama:

10:25 – Počelo je zasedanje Konstitutivne sednice Narodne skupštine, a ovako je izgledao ulazak poslanika u Skupštinu. Skupštinom predsedava Smilja Tišma, najstarija poslanica u ovom sazivu, inače iz redova SPS.

10:15 – „Lažni i nedemokratski izbori održani 21. juna doveli su nas do današnjeg formiranja lažne i nenarodne skupštine koja nema nikakav legitimitet da o bilo čemu odlučuje. Sa današnjom konstitutivnom sednicom lažnog saziva Narodne skupštine vladavina naroda i vladavina prava u Srbiji definitivno umiru“, saopštili su iz Dveri.

10:05 – Poslanici su pristigli i skupština uskoro počinje sa radom.

09: 45 – U Skupštinu je stigao i Aleksandar Šapić, lider SPAS, kojem će ovo biti prvi mandat u Narodnoj skupštini. Okupljeni građani su i njega ispratili zvžducima. Odmah za njim u zgradu je ušao i Milan Krkobabić, predsednik PUPS.

9: 40 – Saša Radulović, lider DJB koji je i organizator okupljanja ispred skupštine, požalio se na tviteru na postupaje policije prema njemu i njegovim pristalicama. U međuvremenu, okupljeni uzvkuju „lopovi, izdaja“. „bruko Srbije“.

9:29 – U Skupštinu je stigao lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

9:27 – Jedan od okupljenih građana nosi transparent na kom piše: „Indiskretni šarm buržoazije, naprednjaka i socijalista“, aludirajući na čuveni film Luisa Bunjuela kojim se ismeva visoko društvo.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

9:25 – Vođa pokreta „Dosta je bilo“ Saša Radulović došao je ispred Skupštine sa svojim pristalicama, ali policija nije dozvolila da s epribliže stepenicama ispred ovog zdanja.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

9:11 – Prvi građani počeli su da se okupljaju ispred zgrade Narodne skupštine Srbije. Trenutno ih ima par desetina, a ispred stepenica je postavljena zaštitna ograda.

Foto: Nova.rs

9:02 – u Skupštinu je stigao i ministar spoljnih poslova u prethodnoj Vladi Ivica Dačić.

9:00 – Prva sednica Skupštine Srbije sazvana je za danas u 10 časova, a ispred nje se za sada nalazi nekoliko desetina policajaca, dok je njih nekolicina raspoređeno i u Pionirskom parku. Legitimišu se prolaznici.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

8:45 – U Skupštinu je došao Dušan Bajatović, generalni direktor „Srbijagasa“.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

7:55 – Na dnevnom redu se nalazi potvrđivanje mandata poslanika, izbor predsednika, potpredsednika i generalnog sekretara Skupštine, kao i izbor članova parlamentarnih radnih tela.

“To nije više Narodna skupština, poslanici koje hoće da promovišu nećemo zvati narodnim nego faslifikovanim poslanicima”, rekao je sinoć lider DJB Saša Radulović i pozvao građane da se danas u 9 sati u što većem broju okupe ispred Skupštine Srbije.

Zakletva koju će položiti poslanici glasi:

„Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi!“

U nastavku sednice biće formirane i poslaničke grupe.

Pročitaj i:

Na dnevnom redu je, osim potvrđivanja mandata, i izbor skupštinskog rukovodstva, odnosno izbor predsednika Narodne skupštine, potpredsednika, imenovanje generalnog sekretara parlamenta i formiranje radnih tela.

Sednica će biti održana u velikoj sali Doma Narodne skupštine, a zbog situacije sa korona virusom biće preduzete sve neophodne mere, pa će tako poslanici, ali i predstavnici medija biti u obavezi da nose maske i rukavice, dok će poslanici imati pregrade od pleksiglasa.

Na ulazu u zgradu svima će biti izmerena temperatura.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Izbori za narodne poslanike održani su 21. juna.

Najviše poslanika, 188, imaće lista „Alekandar Vučić – Za našu decu“, 32 poslanika će imati Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija, SPAS će imati 11 poslanika, dok će Savez vojvođanskih Mađara imati 9 poslanika.

Stranka pravde i pomirenja Muamera Zukorlića u parlamentu će imati četiri poslanika, SDA Sandžaka tri mandata i „Albanska demokratska alternativa – ujedinjena dolina“, tri poslanika.

Prvoj sednici Narodne skupštine, do izbora predsednika Narodne skupštine, predsedavaće najstariji narodni poslanik (predsedavajući), a njemu će u radu pomagati četiri najmlađa poslanika.

Najstariji poslanik u ovom sazivu je Smilja Tišma (SPS), a ukoliko ne prihvati da predsedava to će učiniti prvi sledeći poslanik.

Četvoro najmlađih poslanika su Nikola Lazić (21) iz Srpske napredne stranke, Dubravka Kralj (26) iz Socijalističke partije Srbije, Sofija Maksimović (33) iz SPAS-a i Nandor Kiš (26) iz Saveza vojvođanskih Mađara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare