Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Predsednik SPS Ivica Dačić po svaku cenu želi da i u naredne četiri godine ostane deo vladaćujuće koalicije, a da ne preferira opozicioni status otvoreno je rekao danas u izjavi za medije posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Da nema tog principa koji bi ga eventualno odvojio od fotelje u budućoj vladi, pokazuju i Dačićevi potezi nakon protesta u Beogradu, ali i niz njegovih i izjava drugih funkcionera SPS, koji su se čak i u sukobima svojih stranačkih kolega stavili na stranu naprednjaka.

Autori: Nataša Latković – Mihailo Jovićević

Socijalisti na izborima nisu ostvarili očekivani izborni rezultat, dok je SNS u situaciji ne samo da samostalno formira vlast, već i da u nju uzme i SPAS Aleksandra Šapića, koji ne krije da bi voleo da bude deo buduće vlade. Tako se Ivica Dačić našao u nezgodnoj situaciji, posebno posle „brljotina“ pojedinih funkcionera SPS, od kojih su neki, poput Novice Tončeva na lokalu ušli u otvoreni sukob sa SNS, zbog čega je predsednik Opštine Surdulica javno pretio blokiranjem puteva na jugu Srbije.

Lider socijalista je Tončeva naterao da se izvini Vučiću, dok je sa pozicije savetnika u najkraćem mogućem roku smenio Petra Škundrića, nakon što je otkriveno da je njegov sin učestvovao na protestima u Beogradu. Smenjena su i dva člana SPS iz Inđije koji su takođe protestovali, a jedan od njih naveo je za Nova.rs da je godinu dana bio žrtva torture SNS, te da je uslov da njegov supruga ostane na radnom mestu u Opštini bio da izađe iz stranke.

A kako je Dačić pokušao da „ispegla“ stvar sa Aleksandrom Vučićem pokazuje i niz njegovih izjava koje je dao prethodnih dana:

1. Žele da nas odvoje od SNS (14. jul)
„Veoma je važno da se shvati da je svima onima koji žele da destabilizuju Srbiju i sruše Vučića sastavni deo strategije odvajanje SPS od Vučića i SNS“, rekao je Dačić medijima. Zvuči više kao zaplet latinoameričke sapunice nego kao ozbiljna politička platforma. Ali, to je bio samo početak.

2. Naterao Tončeva da se izvini (15. jul)

Predsednik Socijalističke partije Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da se svaki dan čuje sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i da je svog potpredsednika Novicu Tončeva naterao da se izvini lideru Srpske napredne stranke nakon što je ovaj zapretio blokiranjem autoputa na jugu Srbije ako socijalisti izgube još neko mesto direktora javnog preduzeća.

3. Ko je protiv Vučića taj je protiv SPS (16. jul)
Predsednik socijalista potpuno je prethodnih dana stavio znak jednakosti između SPS i Aleksandra Vučića. Ne čak ni SNS, nego personalno predsednika Srbije. To je u intervjuu za TV „Kurir“ ovako formulisao: „Ko je protiv Vučića, on je protiv SPS. Ako Vučić neće sa nama, to je drugo pitanje, ali ako SPS hoće da napada Vučića, ja u tome neću učestvovati”.

4. Ne znam kakva je koncepcija, ali može (18. jul)
Samo dva dana pre sastanka u Predsedništvu, upitan kako će vlada biti koncipirana i da li očekujete velike promene među ljudima koji su vodili resore, Dačić je rekao da „ne zna kakva je koncepcija“ predsednika Vučića, ali da je koalicija uprkos tome „spremna da bude u njegovom kabinetu“.

5. Vlast ili opozicija – nama je svejedno (19. jul)
„Da li će SPS biti u vlasti ili opoziciji, svejedno je što se tiče naših državotvornih stavova“: i to je stigao da izjavi lider socijalista dan pred sastanak sa predsednikom.  U trenutku kada bi trebalo da pokaže snagu i prikaže svoju stranku kao čvrstog partnera SNS ili kao opasnog protivnika u opoziciji, ovim izjavama je – naizgled bez potrebe – dodatno oslabio poziciju socijalista.

Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli, navodi za Nova.rs da je sve ovo što Dačić čini jednim delom predstava koji smo gledali i posle prethodnih izbornih ciklusa, kao i da je na to „dodato još adrenalina da bi taj rijaliti bio zanimljiviji“.

„To smo u blažoj formi gledali 2014. i 2016, a onda i nakon beogradskih izbora 2018. Neki iz SNS prozivaju socijaliste, a Dačić se na to umiljava, pegla i liže. Postalo je već degutantno. Aleksandar Vučić i SNS imaju sklonost da šikaniraju sve, počev od koalicionih partnera. To očigledno rade sa uživanjem. Sa druge strane, nisam siguran da to što radi Dačić, radi sa uživanjem, odnosno da li je upitanju sado-mazo odnos ili politička igra“, kaže Vukadinović.

On kaže da veruje da će SPS biti i deo buduće vlasti, iako to deluje nelogično, posle svih napada iz SNS.

„Mislim da je osim zadovoljstva, motiv napada naprednjaka da se SPS još malo ‘ošiša’ za neki resor, kako na republičkom nivou, tako i po dubini – od pokrajine do lokala. Ukoliko bi SPS otišao u opoziciju, socijalisti bi ostali bez pola stranke, a Vučiću bi i tako oslabljeni potencijalno bili nezgodni protivnik“, ocenjuje Vukadinović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare