Foto: Spc.rs

Patrijarh Porfirije i delegacija Srpske pravoslavne crkve pre dva dana su u Skoplje doputovali avionom Vlade Srbije. Kako saznajemo, reč je o avionu marke “embraer”, kojim se inače voze predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić. Ni u Vladi, ni u Avio - službi Vlade nisu odgovorili na naša pitanja da li je SPC platila naknadu za korišćenje aviona, što bi bila obaveza crkvenih velikodostojnika jer nisu državni funkcioneri.

Patrijarh srpski Porfirije otišao je, na poziv arhiepiskopa ohridskog i makedonskog Stefana, u posetu Makedonskoj pravoslavnoj crkvi – Ohridskoj arhiepiskopiji. On je tamo obelodanio da je Sabor SPC doneo jednoglasnu odluku da prizna autokefalnost MPC.

Do Skoplja je sa ostalim članovima delegacije Srpske pravoslavne crkve stigao avionom, koji inače koriste najviši državni zvanični. U pitanju je praktično najmlađi avion u floti Vlade Srbije – “embraer”, čija je cena, ali i nabavka svojevremeno proglašena državnom tajnom.

Kako to da su patrijarh Porfirije i episkopi SPC Vladinim avionom doputovali u Skoplje i da li je ta usluga bila plaćena, pitali smo savetnika za medije premijerke Mladena Bašića, ali odgovor nismo dobili.

Ista pitanja uputili smo i nadležnoj Avio – službi Vlade, koja se brine o svim Vladinim avionima, ali nam ni ona do objave ovog teksta nije dostavila odgovore.

U Uredbi o Avio – službi Vlade piše da taj organ obavlja poslove koji se odnose na pružanje usluga prevoza vazduhoplovima za službene potrebe Narodne skupštine, predsednika Republike i Vlade.

Takođe, kako piše u Uredbi, Avio – služba pruža usluge prevoza i za potrebe trećih lica, ali uz naknadu i po tržišnim uslovima. Međutim, ostali smo bez odgovora da li je ta naknada naplaćena Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koja godišnje kroz budžet ili vanredno preko tekuće budžetske rezerve dobija milione od građana Srbije.

Izvor “Nove” navodi da uprkos onom što piše u Uredbi usluge korišćenja Vladinih aviona koštaju jeftinije, nego kada je reč o privatnim kompanijama. Tako, prema nekim informacijama, Vlada daje na korišćenje ceo avion za oko 3.000 evra.

Ipak, zvanične potvrde tog podatka nema.

Petar Vojnović, urednik specijalizovanog portala Tango six, kaže za Nova.rs da se svrha prevoza državnih zvaničnika odvija na dva nivoa.

“Prvi je organizacioni koji preduslovljava potrebu za posebnim letovima zbog organizacionih vremena i nemogućnosti letova između određenih parova lokacija. Drugi nivo je da prevoz štićenih lica nikada nije njihov izbor, već službi koji ih obezbeđuju”, navodi Vojnović.

Vlada Srbije inače raspolaže sa tri aviona – „Lir džet 31a“, “Falkon 50” i “Embraer”. Ovaj poslednji kojim je leteo vrh SPC je poslednji nabavljen i u najboljem je stanju.
Prema našim informacijama, preostala dva su trenutno u kvaru.

Da je Vlada kupila avion marke “Embraer Legacy 600” prvo je 2018. objavio portal Tango six, a prema pisanju Insajdera on je kupljen godinu dana nakon privatizacije Galenike. Kako piše u tekstu, pre toga je kao vlasnik tog aviona bila upisana farmaceutska kompanija EMS iz Brazila, koja kupila Galeniku.

Suzana Vasiljević, savetnica predsednika Srbije, izjavila je da je taj avion u vlasništvu Vlade Srbije, ali i da je na raspoganju ministrima i predsedniku države, kada dobije odobrenje Vlade, odnosno kada avion nije zauzet.

BONUS VIDEO Sastanak Vučića i Porfirija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare