Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije danas je, tokom govora nakon zajedničke liturgije SPC i Ohridske arhiepiskopije u Skoplju, rekao da je Sabor SPC jednoglasno priznao autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve. Bivši profesor na Bogoslovskom fakultetu Rodoljub Kubat za Novu kaže da je to bilo očekivano. Navodi da to ne znači da će imati patrijarha već da će MPC imati arhiepiskopa.

Profesor Rodoljub Kubat objašnjava da sada sledi priznanje, odnosno tomos iz Carigrada – u prevodu ukaz o priznanju autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve.

„Tomos, kojim se zvanično reguliše međunarodno ime i status crkve, će dodeliti Vaseljenski patrijarh“, kaže Kubat.

Profesor kaže da je odluka SPC bila očekivana i da se samo to i čekalo kako bi se pokrenuo ceo proces.

„To što će dobiti autokefalnost ne znači da će dobiti status patrijaršije i da će imati patrijarha. Oni će imati status arhiepiskopije sa arhiepiskopom“, objašnjava naš sagovornik.

Patrijarh srpski Porfirije danas je na zajedničkoj liturgiji sa vladikama Makedonske pravoslavne crkve saopštio da im SPC priznaje autokefalnost.

On je u svom govoru rekao da će, nakon kompletiranja pravnih dokumenata, biti pripremljen zvanični akt i obaveštene sve ostale pravoslavne kanonske crkve.

„Sada, braćo i sestre, došaviši ovde vam donosimo još jednu radost. Sveti arhijerejski Sabor SPC je jednoglasno izašao u susret molbi Makedonske pravoslavne crkve, te Sabor naše crkve blagosilja, odobrava, prihvata i priznaje autokefalnost“, naveo je Porfirije.

S druge strane, arhiepiskop ohridski Stefan se zahvalio članovima Svetog arhijerejskog sinoda SPC na priznanju autokefalnosti

Podsetimo, vaseljenski patrijarh Vartolomej je ranije ovog meseca priznao Ohridsku arhiepiskopiju.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar