Foto: promo mitropolija.com

Prvi put po okončanju izbora u Crnoj Gori, u sedištu Patrijaršije u Beogradu susreli su se patrijarh Irinej i mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije Radović. Pored razgovora o novoj crnogorskoj vlasti, dva crkvena velikodostojnika diskutovali su i o dogovoru Srbije i Kosova u Vašingtonu, nakon čega je patrijarh rekao mitropolitu da je čuo da nije dobrodošao u Beograd.

Prema informacijama našeg portala, Amfilohije je u prestonicu Srbije došao 09. septembra kako bi informisao Irineja o događajima u Crnoj Gori, ali i da čuje od patrijarha kakav je to sporazum u Vašingtonu nedavno sklopio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Upitao ga je šta je to nosilac ordena Svetog Save potpisao u Beloj kući i da li je istina da je on izdao državne interese”, objašnjava naš izvor.

Foto: promo mitropolija.com

Kako saznajemo, patrijarh je nakon toga Amfilohiju rekao kako veruje predsedniku Vučiću, uz opasku da mitropolit crnogorsko-primorski preteruje kad kritikuje predsednika Srbije i da bi bilo dobro da ublaži svoje javne nastupe. Izvori našeg portala navode da je Irinej zamerio Amfilohiju što Vučića naziva izdajnikom, te da je prethodno sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković vršio pritisak na patrijarha i molio ga da skrene pažnju Amfilohiju da ne kritikuje Vučića zbog sporazuma koji sklopio u Beloj kući.

PROČITAJTE JOŠ...

“Tokom razgovora, patrijarh je rekao Amfilohiju kako je čuo da nije dobrodošao u Beograd, na šta mu je mitropolit odgovorio da verovatno nije poželjan gost vlastima u Srbiji”, navodi izvor Nova.rs.

Dok je Amfilohije boravio u Patrijaršiji, u istu zgradu su na kratko ušli lideri Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić, a kako naš izvor navodi, oni nisu znali da je istovremeno u Beogradu i Amfilohije.

“Oni su veoma brzo izašli iz Patrijaršije, sa njima su u društvu bili i Nikola Selaković, sekretar predsednika Aleksandra Vučića i Stefan Šarić, vikarni episkop patrijarha Irineja, kojeg je nedavno jedan student optužio da je umešan u njegovu otmicu”, objašnjava izvor Nova.rs.

“Tablodi udarili na Amfilohija”

Izvori iz SPC za Nova.rs kažu da je istovremeno dok je Amfilohije boravio u prestonici, krenula koordinisana akcija beogradskih tabloida koji su mitropolita crnogorskog – primorskog označili kao krivca za to što nova vlada u Crnoj Gori nije donela odluku da povuče priznanje Kosova.

PROČITAJTE JOŠ...

“Zamereno mu je što je javno podržao Zdravka Krivokapića, lidera koalicije „Za budućnost Crne Gore“, a koji je rekao da neće komunicirati sa liderima u regionu, između ostalih i sa Vučićem. To je razlog zbog čega je Amfilohije na naslovnim stranama tabloida, koji su ga do pre neki dan veličali i hvalili kao oslobodioca Crne Gore”, navode izvori našeg portala.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare