Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Specijalni izaslanik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je da je važno da svi u regionu gledaju napred i da će Balkan imati punu pažnju nove američke administracije u daljoj normalizaciji međusobnih odnosa i na evropskom putu regiona.

Kada je u pitanju integracija Zapadnog Balkana i odnos EU prema ovom delu Evrope, kao i saradnja Vašingtona i Brisela, iskusni američki diplomata rekao je da je važno da Evropska unija pronađe način da održi međuvladine konferencije za Severnu Makedoniju i Albaniju i da bi želeo da vidi punu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, prenosi Kosovo onlajn.

„Želimo da se dijalogom postigne sporazum o punoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Podržavamo Miroslava Lajčaka, a takođe i napore u Bosni i Hercegovini“, rekao je Palmer za Radio televiziju Albanije.

On je konstantovao da su zbog svog odnosa prema prošlosti, za neke Amerikanci narod bez istorije i rekao da su SAD okrenute uvek ka budućnosti i na taj način gledaju šta je najbolje i za ovaj region.

„Postoji citat koji sam naučio od bivšeg grčkog ministra spoljnih poslova, Kocijasa, koji je rekao da istorija treba da bude škola, a ne zatvor. Verujem da postoji široka saglasnost o evropskoj budućnosti regiona Zapadnog Balkana“, naveo je Palmer.

Ističe da je važno da svi u regionu gledaju napred i da budu orijentisani na prioritetna područja u kojima se mogu stvoriti bolji uslovi za život, a da će se videti da je na tom putu Amerika snažan i stabilan partner.

„Uveren sam da će Balkan imati pažnju američke vlade, ne samo od mene, već i od same administracije i šire. Verujem da možemo da uradimo veoma dobar posao na Balkanu“, rekao je Palmer.

Palmer je govorio i o svojoj knjizi „Sarajevski vuk“ u kojoj, kako kaže, objašnjava koliko je istorija prisutna u politici na Zapadnom Balkanu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar