Bajden i Srbija: Ko gubi, a ko dobija

Emisije 09. nov. 202018:33
Podeli:
Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Carolyn Kaster

Iako aktuelni američki predsednik odbija da prizna pobedu svog suparnika na izborima, izvesno je da su Sjedinjene Američke Države dobile novog lidera. O tome se naveliko govori i u Srbiji, uz obavezno pitanje - šta nam to donosi dolazak Džoa Bajdena na čelo Amerike? U prilogu u emisiji "Među nama" govore bivši predsednik DS Dragan Šutanovac, novinar Željko Pantelić i pokretač organizacije "Srbi za Trampa" prof. dr Olga Ravasi.

Otkako je postalo izvesno da je novi predsednik Amerike Džo Bajden, prorežimski mediji u Srbiji utrkuju se ko će ga više ocrniti. Nazivan je srbomrscem i označen kao čovek koji je u prošlosti radio protiv srpskih interesa. Ali, šta nam donosi budućnost? Odnosno, da li bi Bajdenova pobeda zaista mogla da bude loša opcija po našu zemlju?

„Moje lične simpatije su išle u pravcu čoveka kog sam imao priliku da upoznam i da imam sastanak sa njim….“, rekao je bivši predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac.

Dragan Šutanovac Foto:Nova S

Napominjujući da definitivno neće biti nimalo jednostavno, Šutanovac očekuje da će ono što je potpisao američki  predsednik u Vašingtonu ostati na snazi, ali isto tako očekuje da će Srbi imati „lufta“ od šest meseci do godinu dana, a da će onda krenuti pritisak na temu koju smatraju najvažnijom, a to je rešavanje odnosa Beograda i Prištine.

Organizacija „Srbi za Trampa“ ne priznaje poraz svog kandidata. Oni kažu da ništa još nije gotovo i napominju da bi dolazak Džoa Bajdena na mesto predsednika bio poguban za Srbiju. Dodaju i da bi to značilo poništavanje svih sporazuma koje je Tramp sklopio, pa i onog vašingtonskog.

„Bajden je već najavio da će to poništiti, već je najavio i pozivao se u kampanji na relaciju sa kosovskim Albancima, Albanijom, bosanskim muslimanima…..“, kaže prof.dr Olga Ravasi iz organizacije „Srbi za Trampa“.

Olga Ravasi Foto:Nova S

Dodaje da ono što će se desiti je da ćemo se vratiti na ucene prema Srbiji, na sve političke pritiske, crvene linije, na činjenicu priznanje ili ništa, o tome nema razgovora…

Iako je ovo Bajdenova pobeda, možda nije u potpunosti Trampov poraz, jer Amerika koju prepušta demokratama podeljena je kao nikada do sada.

„Ovo su bili izbori u kojima se nije glasalo za Bajdena, ovde se glasalo za Trampa i protiv Trampa. Ko god da je bio na drugoj strani verovatno ne bi bila velika razlika jer je Bajden bio jedan od najlošijih mogućih kandidata i uspeo je da pobedi“, smatra novinar Željko Pantelić.

Prema njegovm mišljenju, Amerika nije podeljena samo privremeno, nego trajno, jer ima jedan deo društva koji je otvoren prema svetu, koji u neizvesnosti i promenama vidi priliku, a ima drugi konzervativni deo društva, na srednjem zapadu ili centralnom delu SAD koji je zatvoren i u promenama vidi samo opasnosti.

Željko Pantelić Foto:Nova S

Pantelić smatra da će u narednom periodu sve te podele biti zacementirane, te da bi za američko društvo najbolje bilo da se evropeizuje, odnosno, da izađe iz dvopartijskog sistema.

„Na osnovu onoga što se sada dogodilo biće izvesno podela i transformacija kako Demokratske partije na dva bloka, centralni umereni i progresivno-socijalnoliberalni, a republikanci će se podeliti na one koji su bliži centru i one koji su veoma skloni da podržavaju razne ideje, od negacionizma, suprematizma, neonacizma, i svih ostalih izama“, rekao je Pantelić.

A tu je i tzv. „trampizam“, naziv koji se u poslednje vreme koristi za desno orijentisane populističke ideje širom sveta. Sigurno je da će biti korišćen i u periodu koji Sjedinje američke Države tek očekuje.

Ceo prilog novinara Marka Novičića možete pogledati ovde:

Komentari

Vaš komentar