Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je danas u Sarajevu da je sporazum Beograda i Prištine postignut u Beloj kući usmeren na podršku normalizaciji ekonomskih odnosa. i da ne postoji nikakva osnova za poređenje statusa Kosova i Republike Srpske.

„Ekonomska normalizacija trebalo bi da omogući i političku normalizaciju odnosa. Bio sam pre par dana u Briselu i razgovarao sam s Lajčakom, Vučićem i Hotijem. Kazao sam da SAD podržavaju proces koji vodi EU i ja uopšte ne bih uključivao u te procese Bosnu i Hercegovinu. Ono što se dešava sa RS je unutrašnje pitanje BiH i to je opredeljenje i Vučića“, rekao je Palmer, a preneo sarajevski Dnevni avaz.

Na pitanje o izjavama Milorada Dodika o Kosovu i statusu RS, on je istakao da za SAD „ne postoji relevantno poređenje Kosova i RS“.

„Kosovo je zemlja i imamo diplomatske odnose sa njima. Što se tiče RS, okvir za političku budućnost je uspostavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom, a to je budućnost BiH koja je nezavisna i ima svoj teritorijalni integritet. Ta budućnost je najbolja za ljude u RS, ali i sve u BiH. Jako bi voleli da vidimo sporazum između Beograda i Prištine čime bi se otvorio put ka EU“, rekao je Palmer.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar