Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Visoki predstavnici vlasti Srbije i Kosova potpisali Vašingtonski sporazum u dobroj veri i nadamo da su i dalje spremni da sarađuju na primeni onoga na šta su se time obavezali, izjavio je za Tanjug portparol ambasade SAD u Beogradu.

On je odgovarajući na pitanje Tanjuga šta se može očekivati od nove američke administracije kada je reč o Vašingtonskom sporazumu i da li se ovaj dogovor, odnosno neke njegove odredbe mogu dovesti u pitanje, naglasio da nova američka administracija može da odredi nove prioritete svoje politike, ali da zastupanje regionalnog ekonomskog rasta i saradnje među, kako kaže, njihovim prijateljima u regionu uživa široku podršku u Vašingtonu i ostaće jedan od prioriteta.

To isto važi i za američku podršku dijalogu predvođenom EU koji ima za cilj sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova, dodao je on.

„Visoki predstavnici vlasti Srbije i Kosova potpisali su Vašingtonski sporazum u dobroj veri,i nadamo da su i dalje spremni da sarađuju na primeni onoga na šta su se time obavezali. Cilj je da se ojača regionalna stabilnost kroz privredni rast, investicije i prosperitet čitavog regiona, što je već dugo nepromenjena politika Sjedinjenih Američkih Država i ostaće naš prioritet“, ističe on.

Svi napori, dodaje on, u pravcu saradnje po pitanjima od zajedničkog interesa, bilo od strane vlasti Beograda i Prištine, ili od poslovnih krugova ili samih građana ove dve zemlje, imaju našu podršku.

„Modernizacija saobraćajne infrastrukture, bolji trgovinski odnosi i mogućnost da se građani na osnovu stečenih diploma i profesionalnih kvalifikacija zaposle u zemlji u kojoj žive biće od presudnog značaja za ekonomski razvoj ovog regiona“, naglašava on.

Da bi se ovi ciljevi ostvarili, zaključuje portparol ambasade SAD u Beogradu, potrebna je komunikacija i saradnja između, kako vlasti tako i naroda obe zemlje, a da su SAD tu da podrže tu saradnju sada i ubuduće.

Inače prethodnih dana čuju se osporavanja realizacije Vasingtonskog sporazuma iz Prištine i Brisela, pa evropski predstavnik za dijalog Beograda i Pristine Miroslav Lajčak izjavio da je Vašingtonski sporazum politička deklaracija koja nije pravno obavezujuća, te da potpisano nema impelmentacioni mehanizam i da zavisi od dobre volje starana.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar