Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ni ovog puta nije održao reč i pozvao predstavnike parlamentarnih stranaka na sastanak na kom bi im predstavio aneks evropskog sporazuma o Kosovu. Iako je dan posle dogovora u Ohridu (nedelja) najavio da će “ovih dana” uputiti poziv, to nije učinio ni devet dana kasnije. “Ovo sad već postaje smešno i degutantno”, poručuju pojedini predstavnici opozicije.

Kao što se nije povukao sa mesta predsednika Srpske napredne stranke, kao što nije raspisao beogradske izbore u martu, kao što poziv nije uputio ni uoči prihvatanja sporazuma o Kosovu… tako ni sada, kada ga je prihvatio, nije pozvao parlamentarnih stranaka na razgovor, a javno je najavio da će to učiniti.

Podsećamo, dogovor u Ohridu je postignut pre 18. marta, a dan kasnije obećao je sastanke sa predstavnicima političkih partija u Skupštini.

Pročitajte još...

„Biće i onih koji će želeti da čuju detalje o kojima ne mogu da govorim javno“, rekao je Vučić.

Marinika Tepić, predsednica poslaničke grupe “Ujedinjeni”, kaže za Nova.rs da ne očekuje Vučićev poziv.

“I prošli put je na Instagrmu Vučić najavio poziv predstavnicima parlamentarnih stranaka, pa su novinari pitali opozicionare da li će se odazvati. Nakon odgovora, Vučić je odlučio da ipak neće da zove, nego da će da se pojavi na sednici u parlamentu. Tako je i sada u medijima najavio”, navodi Tepić.

Marinika Tepić Foto: Printscreen RTS

Ona dodaje da ne zna li je zaista i postojala namera da pozove predstavnike stranaka.

“Jer, potpuno je ista matrica kao i prošli put. Ako ste imali iskrenu nameru, a videli ste da praksa prošlog puta nije dobro prošla, onda ne ponavljate tu matricu. Uputite poziv i onda idemo na izjašnjavanja. Ne znam da li je postojala namera, ali ako i jeste, trebalo je onda u roku do 24 sata uputiti poziv”, kaže Tepić.

Radomir Lazović, predsedsednik Zeleno-levog kluba u parlamentu, navodi da Vučić bukvalno svakodnevno govori neistine i dodaje da je sve to degutantno.

Radomir Lazović Foto: N1

“Ovo sad postaje već smešno sa tim njegovim najavama konsultacija na koje na kraju ne zove, nego se nešto izvlači i beži. Ne pošalje čak ni zvaničan poziv, nego preko medija najavljuje, a onda nešto glumata da niko nije prihvatio sastanak, na koji nikoga nije ni pozvao. Kada pošalje poziv odgovorićemo mu adekvatno”, kaže Lazović za Nova.rs.

Dragana Rakić, zamenica predsednika DS, navodi da će se ispostaviti da je “i to bila samo jedna od mnogobrojnih izmišljotina kojima se Vučić služi da bi sebe predstavio u boljem svetlu – kao čoveka koji je u stanju da razgovara sa političkim neistomišljenicima”.

“U svakom slučaju, stav Demokratske stranke je jasan: mi nećemo ići na taj razgovor, jer nema potrebe da nas Aleksandar Vučić naknadno upoznaje sa dokumentom koji je već prihvatio i sa kojim smo se upoznali preko posrednika i medija”, ističe Rakić.

Dragana Rakić Foto:Filip Krainćanić/Nova.rs

Ona za Nova.rs kaže da se od takvog sastanka jedino može očekivati da će ga Vučić upotrebiti u propagandne svrhe, za dizanje ličnog rejtinga, a ne za konsultacije.

“Koliko su Kosovo i Francusko-nemački predlog neprijatne teme za aktuelni režim govori i činjenica da Narodna skupština nije počela sa redovnim prolećnim zasedanjem 1. marta. Dočekali smo kraj marta, a da Skupština nijednom nije zasedala, što je apsolutni presedan”, zaključuje Rakić.

Ni Miroslav Aleksić, poslanik NS, ne očekuje Vučićev poziv.

Miroslav Aleksić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

„Da hoće, to bi već uradio. Nije prvi put da slaže. To je radio mnogo puta do sada, a radiće i ubuduće, jer on samo pogreši, ako kaže istinu“, navodi Aleksić za Nova.rs.

BONUS VIDEO Očekivanja i komentari o sastanku u Ohridu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare