Foto:Milos Miskov / AFP / Profimedia; NOEL CELIS / AFP / Profimedia; Mikhail METZEL / AFP / Profimedia; shutterstock; Nova.rs

Dokument evropskih diplomata koji rade na Mapi puta za implementaciju Evropskog sporazuma, a u kojem se navodi da će članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama zavisiti isključivo od saglasnosti svih pet članica Saveta bezbednosti UN, prema mišljenju sagovornika novina “Nova” skinuo je “kamen s vrata” predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Pre svega zato što se ovo pitanje prebacuje na leđa Rusije i Kine, koje vetom mogu da spreče svaku pomisao o članstvu Kosova u UN, ali i zbog “izbegavanja” otvorenih pretnji Zapada o tome šta će se desiti Srbiji ukoliko ne prihvati sporazum s Prištinom.

Nova.rs juče je objavila dokument iza kojeg stoje evropske diplomate koje rade na Mapi puta za implementaciju Evropskog sporazuma za Kosovo, onog s kojim su se nedavno u Briselu saglasili srpski predsednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti. Vučić nije želeo da potpiše sporazum, prvenstveno zbog tačke 4 u kojoj se navodi da će se Srbija saglasiti sa članstvom Kosova u svim međunarodnim organizacijama, dakle i u UN. A to bi značilo neformalno priznaje Kosova.

U pokušaju da se izađe u susret Srbiji, evropske diplomate navode da će Kosovo moći da postane članica UN samo uz saglasnost stalnih članica Saveta bezbednosti – Francuske, Velike Britanije, SAD, Rusije i Kine.

Foto:Nova.rs

To, prema mišljenju sagovornika novina Nova.rs nije ništa novo, već je reč o redovnoj proceduri, a ovim dokumentom Evropa samo olakšava Vučiću da što bezbolnije potpiše dokument.

Ali i da izbegne otvorenu pretnju, sadržanu u sledećim redovima dokumenta:

“Srbija treba da bude svesna da je u promenljivim geopolitičkim okolnostima i rastućim tenzijama između Zapada i Istoka, vrlo brzo moguće doći do sporazuma o stabilizaciji. Članstvo Kosova u UN moglo bi da se završi u ovom aranžmanu. Srbija bi u tom scenariju izgubila sve, i Kosovo i preko potrebnu podršku Zapada”.

Olakšava se Vučiću da potpiše sporazum

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić za Nova.rs kaže da kad je reč o ulasku Kosova u UN u ovom dokumentu nije rečeno ništa novo.

Boško Jakšić Foto: Nova S

“Očigledno je da su autori vrlo pažljivo analizirali poruke i Srbije i Kosova i da su upoznati s protivljenjem Beograda po pitanju tačke 4 i davanju saglasnosti na ulazak Kosova u UN. Međutim, proceduralno i formalno ovde nije rečeno ništa novo. Samo je sa Srbije skinuta odgovornost za blokadu tog procesa i time se Beogradu olakšava da prihvati Evropski plan, uključujući i tačku 4. Znači, neće Srbija to da blokira, ali hoće neko drugi. S obzirom da je Kina uglavnom suzdržana, pretpostavka je da će veto uložiti Rusija. Čini mi se da ova formulacija Vučiću “skida omču s vrata” i omogućava mu da mnogo lakše potpiše sporazum”, navodi Jakšić.

Rusija ili Kina pitanje je sad

Kad je reč o eventualnom vetu Rusije na ulazak Kosova u UN, Boško Jakšić kaže:

“S obzirom na sadašnje stanje, mislim da Rusija prilikom glasanja ne bi učinila ustupak Zapadu, već je za očekivati da uloži veto. Tako će se kosovski problem, očekivano, podići na međunarodni nivo i postati predmet međunarodne trgovine. U smislu da će Rusija moći da trguje ovim u zamenu za priznanje nezavisnosti Krima i četiri republike u Donbasu. Ipak, glavni utisak je da se Srbija isključuje iz celog procesa i prestaje da bude remetilački faktor”.

Sa njim se donekle slaže i direktor Centra savremene politike Nemanja Todorović Štiplija.

Nemanja Todorović Štiplija Foto:FoNet/Aleksandar Barda

“Procedura oko prijema novih kandidata u UN podrazumeva saglasnost stalnih članica Saveta bezbednosti. Za očekivati je da makar jedna članica stalne petorke ulozi veto na prijem Kosova u UN”, kaže Štiplija za Novu, ali za razliku od Jakšića misli da će to biti Narodna Republika Kina.

“Zato što je ona po pitanju poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta država vrlo jasna. Prvenstveno zbog problema koje sama ima Kina ima stav da je teritorijalni integritet država neupitan. Samim tim, moje mišljenje je da Kina to neće podržati na Savetu bezbednosti UN. Iako Kina često zna da bude suzdržana, ali u ovom slučaju mislim da neće biti tako”, navodi Štiplija i zaključuje:

“Zašto ne pominjem Rusiju? Zato što je to jedina zemlja koja je u svoju korist iskoristila kosovski presedan, 2008, pa i 2014. godine. Rusija ima svoj interes i ako na valu članstva Kosova u UN može da izvuče nešto za sebe to će i uraditi”.

Bivši diplomata, potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji i član pokreta SRCE Duško Lopandić smatra da ovim objašnjenjima Srbija ne dobija suštinski ništa.

Duško Lopandić Foto: N1

„U pogledu pitanja UN vrlo je dobro poznata procedura ulaska u ovu organizaciju i činjenica je da se sve stalne članice SB UN moraju saglasiti sa kandidaturom za ulazak. Bilo bi bolje da je u samom tekstu sporazuma izričito navedeno da Kosovo neće do daljeg podnositi zahtev za članstvo“, navodi Lopandić za Novu.

BONUS VIDEO: Šta je Srbija prihvatila u Briselu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar