Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND, Nova.rs, Shutterstock

Evropski poslanici imaju čitav niz zamerki na način na koji se vodi kako unutrašnja, tako i spoljna politika Srbije. U svojim predlozima, pored obaveznog usklađivanja sa politikom Evropske unije (čitaj uvođenja sankcija Rusiji), predlažu preispitivanje pristupa naše države evropskim fondovima, zabrinuti su zbog nadzornih kineskih kamera po Beogradu, antievropskih poruka predstavnika vlasti i s tim u vezi se ocenjuje da od 2020. nije bilo gotovo nikakvog napretka ni u jednom poglavlju za pristup Srbije EU.

Izvestilac Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik podneo je Izveštaj o Srbiji za 2022. godinu, u kojem je naveden čitav niz zamerki na račun naše države. Poslanici EP u svojim amandmanima naveli su ih još 330.

Navešćemo samo neke od njih.

Svakako jedna od najvećih primedbi jeste potpuni zastoj Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

To pre svega u samom izveštaju navodi Vladimir Bilčik.

Medjustranacki dijalog opozicija vlast Vladimir Bilcik
Vladimir Bilčik Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

On izražava zabrinutost zbog trenda smanjenja javne podrške za članstvo Srbiji u EU, koje je najniže u regionu. Bilčik smatra da je to rezultat dugotrajne anti-EU politička retorike i traži od Vlade Srbije da preuzme mere za suzbijanje dezinformacija o EU, te da aktivno podržava proces pristupanja.

S njegovim mišljenjem složilo se nekoliko poslanika EP, a pojedini su u svojim amandmanima posebno osudili napade srpskih političara na EU i određene države članice, posebno na Francusku i Nemačku, zbog Evropskog plana za Kosovo.

Pročitajte još...

Konstatuje se i da su mnogi mediji bliski vladi, uključujući nacionalne televizijske kanale, u svom izveštavanju snažno pristrasni protiv EU i u korist Rusije. Ponavlja se zabrinutost zbog toga što javno finansirani mediji doprinose širenju retorike protiv EU u Srbiji.

Poslanica iz redova zelenih i izvestiteljka EU za Kosovo Viola fon Kramon iznela je niz zamerki, ali i predloge kazni.

Viola fon Kramon Foto: Evropski parlament

U svojima amandmanima sa zabrinutošću primećuje da od Izveštaja Evropske komisije o Srbiji za 2020. nije došlo do poboljšanja u proceni ukupnog stanja u 33 pregovaračka poglavlja i da komisija 2022. godine nije otkrila “dobar napredak“ ni u jednom poglavlju. Zato je pozvala EU i države članice da preispitaju sve bilateralne fondove i fondove EU za Srbiju. Posebno one koji se odnose na projekte koji se finansiraju u okviru Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, kako bi se osiguralo da svi rashodi EU budu u potpunosti u skladu sa strateškim ciljevima i interesima EU.

Fon Kramon je istakla i zabrinutost zbog sve veće zavisnosti Srbije od odbrambene opreme i tehnologija iz Kine, uključujući sistem masovnog nadzora u Beogradu koji je obezbedio Huavej.

Srbiji se zamera i saradnja sa autoritarnim režimu u Iranu i to što je ugostila njihove predstavnike na visokom nivou u Beogradu, u isto vreme kada je iranski režim brutalno gušio masovne proteste svojih građana, ubijajući žene i maloletne devojke koje su se borile za svoja prava.

Poslanici EP izražavaju i žaljenje povodom toga što Srbija nastavlja s pokušajima da izoluje Kosovo sa međunarodne sceni, koriisteći vizni režim kao kampanju protiv kosovskog priznanja.

BONUS VIDEO: Da li je predlog Kosovo u UN, a Srbija u EU prihvatljiv građanima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare